Terwijl we als initiatiefnemers in april nog hoorden dat we konden kiezen uit twee plekken en enthousiast op de wijkwebsite schreven: ”Leuk! Watertappunt komt” (zie nijmegen-oost.nl/berichten/leuk-watertappunt-op-vrml-camping-kwakkenberg), werden we 24 juli, midden in de vakantie, onverwacht gebeld dat het in verband met “regels” toch niet mogelijk zou zijn.
Eerst vertelde een adviseur van de gemeente dat het toch niet zou kunnen door een richtlijn tegen het graven van een geul voor de waterleiding onder bomen omdat je daarmee wortels beschadigt met teveel risico voor bomen. Als een soort graafverbod (zie https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/watertappunt-bij-picknickplaats-voormalige-camping-kwakkenberg-aan-luciaweg). Omdat de adviseur de door ons aangedragen oplossingen waaronder handwerk en een gesprek als onmogelijk beoordeelde, werd het project zelfs al gearchiveerd, zodat het niet meer zichtbaar was.
Na een schriftelijk verzoek aan wethouder Broeren, kregen we woensdag 23 augustus toch een gesprek en nog wel bij de camping aan de Luciaweg. Daarbij waren wijkregisseur Franken en senior adviseur L’abee. Daar werd duidelijk dat er nog een heel ander probleem was. Vitens kon het watertappunt i.v.m. de ”waterveiligheid” alleen maximaal 10 meter van de hoofdwaterleiding bij de Trekvogels aanleggen. Bijv. bij de ingang van de voormalige camping aan de zuidkant van de Luciaweg, maar niet verderop.
Al met al een redelijk goede plek, omdat het daar bruikbaar is voor zowel campingbezoekers, maar ook zichtbaar voor fietsers op de Luciaweg en relatief snel realiseerbaar.
Onze Gertjan had nog wel een lumineus idee om het tappunt dichter bij de picknickplaats midden op de voormalige camping te plaatsen. Hij stelde voor de hoofdwaterleiding niet af te tappen, maar bij dat aftappunt met een heen- en terugleiding om te leiden naar een zichtbaar punt 20 of 30 meter dichter bij het midden van de camping.
Dat kost natuurlijk extra euro’s en we weten dat geld altijd lastig is, maar als initiatiefnemers bij de buurtcamping weten we ook dat er heel veel subsidiegevers zijn voor dit soort goede, sociaal duurzame doelen. En we hebben in de wijk ervaring (bijv. bij het Aquaductmonument op de Broerdijk dat we met subsidiegevers, wervingsacties, crowdfunding en geduld vele duizenden euro's kunnen vinden). En we hebben al die moeite over voor een watertappunt op een idealere plek.
Gelukkig gaan de mensen van de gemeente duidelijk aan de slag met collega's en Vitens. Het lijkt erop dat iedereen zich nu weer inzet om het watertappunt te realiseren.