De Wijkkrant gaf me opdracht deze maand op stap te gaan in Oost. Je kunt het warempel slechter treffen, dacht ik zo. Ik ben een hapje gaan eten in Thais restaurant Baan Isaan aan de Van ‘t Santstraat. En omdat alleen maar alleen is, ging Eric mee.
Door René van Onna
Het pand waarin Baan Isaan is gevestigd, riep bij mij herinneringen op uit m’n vroegste jeugd. Op die plek was namelijk indertijd de schoenenwinkel gevestigd van Naterop. En het toeval wil, dat mijn oom daar in de kelder zijn schoenmakersbedrijfje uitoefende. Na diverse Chinees-Indische pogingen is het pand nu dus Thais. Baan Isaan wordt sinds twee jaar gerund door Rob Hendriksen met zijn vrouw Lamyai en zijn dochter Orawan. Moeder en dochter komen uit de streek in het Noordoosten van Thailand, Isaan geheten. Baan betekent ‘huis’, zodat we ons dus bevonden in ‘het huis van de Isaan’.
Toen we binnen kwamen,rond kwart over zes, was het rustig. Een enkeling zat lekker uit te buiken. Maar reeds het binnenkomen gaf me een gevoel van thuiskomen. De tafels en stoelen wel dicht op elkaar, maar gescheiden door een doorkijkbare houten afscheiding, zodat voldoende privacy aanwezig is. De verlichting precies goed om een aangenaam verblijf te hebben. We werden hartelijk welkom geheten door Anja en Gerdie, wier namen doen vermoeden dat zij niet uit het Verre Oosten komen en dat was ook zo. Ze namen rustig de tijd op onze vragen te antwoorden en bleven serveren met een Oostere, raadselachtige glimlach om hun lippen.Wat zullen we eens nemen? Keus genoeg. De kaart geeft aan, dat we kunnen kiezen uit zeventig gerechten. Vlees, vis, maar ook vegetarisch kan worden gegeten. Na een voorgerechtje (Eric de loempiaatjes en ik een zalig kopje groentensoep, zeer spicy) deed Eric zich te goed aan Thaise spaghetti met visballetjes en ik probeerde Thais varkensvlees met groenten in een milde tomatensaus. Helemaal niks mis mee! De porties precies groot genoeg en heel prettig gekruid. Mijn gerecht leek wel wat op het in Nederland zeer populaire Nederchinese gerecht Babi Pangang, maar de Thaise variant is veel uitgesprokener, verfijnder van bereiding en smaak. Naarmate de tijd vorderde, raakte de zaak geheel vol. En onze dames bleven lachen, ondanks het feit dat de keuken ietsje achterliep in verband met het verzorgen van een catering. Want ook dat kan bij Baan Isaan. Het restaurant is-ook bij een volle bak-heel rielekst (ik ben opgegroeid in de sixties)en lekker laagdrempelig. En Eric en ik kwamen niet weg zonder ons afscheidsdrankje te hebben gedronken:een fruitsapje met een scheut Mekongwhisky.
Baan Isaan biedt wat men belooft: gezelligheid, gastvrijheid en goede waar voor een bescheiden prijs.Absoluut een aanrader!