Door René van Onna
Sinds oktober 2002 is Nijmegen-Oost weer een restaurant rijker. Aan de Groesbeeksedwarsweg 307-a is vanaf die datum Balkanrestaurant Tie-break gevestigd. Het eethuis ligt in het bekende rijtje kroegen en eetgelegenheden in de hoek bij het peemankeetje aan de Groesbeekseweg en wordt gerund door de familie Katalina. Zij komen uit Bosnië.
Ik stap om zes uur ‘s-avonds binnen en ik ben duidelijk de eerste. Een goede vriend van me wilde een vorkje meeprikken, maar hij stond te wachten voor het verkeerde etablissement. Dat Spaanse restaurant was al eens aan de beurt geweest in onze krant! Na vijf minuten arriveerde hij en we namen al vast een biertje (Brand uit de fles, ook verkrijgbaar van de tap).Als je Tie-break binnen komt, heb je het idee een gezellige huiskamer binnen te stappen. Er kunnen maximaal 24 personen tegelijk aanschuiven aan twee-of vierpersoonstafels. De aankleding is warm. Veel zachte, vooral zandkleurige tinten uit de ‘Couleur Locale’-reeks op vloer en muren. Een menukaart in een balkanrestaurant laat normaal gesproken veel vleesgerechten zien en hier is het al niet anders. Veel vlees aan de spies op houtskool geroosterd. Er kan ook vis worden besteld, maar hierin is de keuze wat kleiner. En ook vegetarisch eten is mogelijk. Veel grillspecialiteiten dus, met ossenhaas, varkenshaas, varkensfilet en kip. Er kan een keus worden gemaakt uit veertien voorgerechten en 25 hoofdgerechten. Alles wordt geserveerd met salade en frites of gebakken piepertjes. Ik bestel een ‘NEC Razanj’, hetgeen NEC-spits betekent. Leuke vondst!
Terwijl wij beginnen aan onze maaltijd komen snel achter elkaar twee stellen binnen. Van het ene koppel is de vrouwelijke helft jarig en dat wordt gevierd met een etentje in Tie-break. Het andere stel wil gewoon rustig een hapje eten. Terwijl zij op hun bestelling wachten, vertelt de vrouw enthousiast het sprookje van Roodkapje tegen haar -wij dachten-vol belangstelling luisterende echtgenoot. Wij weten nu ook weer hoe het precies zat met die grote boze wolf.
Ik vraag intussen aan Katalina junior waarom het restaurant Tie-break heet, een nogal ongewone naam voor een Balkanrestaurant. ‘Het is weer wat anders dan Dubrovnik of Istrië’, zegt de jonge Katalina. ‘We hebben het zo genoemd, omdat mijn jonge zusje een tennistalent is. Ze speelt op een vrij hoog niveau.’ Na het onvermijdelijke pruimenjenevertje verlaten we voldaan Tie-break.