De gemeente Nijmegen heeft (dit jaar en enkele jaren geleden) de nieuwe inrichtingsplannen rondom NS-stations. Nijmegen en NS Heyendaal in Oost, via inspraakrondes georganiseerd met de bewoners van de stad. De bewoners konden reageren op de gepresenteerde schetsontwerpplannen.
De werkgroep Hortus Civitatis' heeft tijdens deze inspraakronde gereageerd en met de gemeente Nijmegen om de tafel gezeten om onze plan van aanpak te presenteren, over de flora vanuit het Romeins verleden, deze binnen de groenplannen van de gemeente duurzaam te gaan betrekken.
Historisch groen rondom NS-stations Nijmegen
Al meer dan 2000 jaar geleden hebben de Romeinen bijzondere flora ingevoerd en gebruikt langs de Romeinse wegen en om kruidentuinen aan te leggen. Ook hebben de Romeinen bijzondere bomen naar onze streken en naar het rivierenlandschap toegebracht, zoals de Moerbeiboom en Mispelboom, Appelboom Samen met de gemeente Nijmegen willen wij met bomen, kruidenplanten en speciale geurende rozenstruiken, een mooiere entree maken rondom de NS-stations met Romeinse flora. De bezoekers van de stad komen door de geurende planten en struiken direct in aanraking met het Romeins verleden.Wij kunnen dan echt spreken over de oudste stad van Nederland in het groen.
Website 'Museum van de Romeinse Flora'
Door de werkgroep wordt een nieuwe website vormgegeven (museumromeinseflora.nl) en verder doorontwikkeld waar beeldende kunst gekoppeld wordt aan de flora vanuit het Romeins verleden.Speciale wandelroutes door stad en landschap worden zichtbaar gemaakt met een digitale routekaart op QR code.
Werkgroep 'Hortus Civitatis'
Met speciale dank gemeente Nijmegen(Hartje Nijmegen) Stephan Mols, Bijzonder hoogleraar Limes, Radboud Universiteit Nijmegen.