Ons achter het (bloemetjes)behang plakken, dat zullen er zeker een paar hebben gewild toen onze flyer door de buurt ging. Het was ook een uitspraak die mijn vader vaak gebruikte vroeger. En hij kreeg het nog bijna voor elkaar met ons ook. Toen hij met de zoveelste verbouwing steenstrips ging plakken op de muur, tekende mijn zus ons nog even snel op het behang en verdwenen wij steentje voor steentje óp het behang áchter de steenstripsmuur.
Hij overleed eind 2020 en had nog geen energielabel voor zijn huis laten maken.Een energielabel geeft aan hoeveel energie een huis nodig heeft om comfortabel warm te worden en te blijven. Tot 31 december '20 kon je zo'n label nog digitaal aan laten maken als je foto's van de isolatie en ramen (aluminium strip) opstuurde. Bijna hetzelfde bouwjaar als deze buurt (1951), een hoekhuis en volledig geïsoleerd met 'minerale wol'. Vloer, muren, dak volledig geisoleerd én HR++ ramen door het hele huis. Ook nog de juiste CV-ketel van toen 2 jaar oud. Wij waren best verbaasd dat hier 'maar' een C-label uit kwam. Maar volgens de makelaar klopte dat wel. Het bouwjaar -met nog smalle spouwmuren- en dat het een hoekhuis was maakte veel uit in de hoogte van het label.
Toen ik zag dat hier veel huizen van bijna hetzelfde bouwjaar label A en hoekhuizen label B hebben gekregen met dezelfde rekenmethode (deze is na 2021 veranderd) dacht ik al gelijk dat er iets mis was gegaan. Zelfs met een slechtere of geen kelderisolatie en toch label A, dat kon bijna niet kloppen. In het Wijkwarmteplan , opgesteld door Woonwaarts, Duurzaam Hengstdal en de gemeente, las ik dat de huizen geïsoleerd zouden gaan worden tot gemiddeld label B in heel Hengstdal. Op bladzijde 19 staat per type woning precies welke isolatie er nodig is voor een B label. De 10 centimeter minerale wol onder de keldervloer die daar genoemd wordt, dat hebben de meeste huizen niet gekregen. Dat dit dan ook nooit een label A kon zijn geworden, werd ook nog eens bevestigd door iemand uit de buurt die die labels mocht maken tot voor zijn pensionering. De nieuwbouwhuizen op de Lijsterbes- en Ahornstraat hebben in 2019 een label A gekregen en die zijn wél terecht, omdat zij veel minder energie nodig hebben om hun huis te verwarmen.
Stappenplan
Nu mag een verhuurder wel een hogere huur rekenen voor een hoger energielabel. Als je er al woont, zet je hier een handtekening voor om toestemming te geven om de huur te verhogen. Omdat dit een verbetering is van het wooncomfort en het de huurder een écht veel lagere energierekening zou moeten opleveren, mag dit. Een win-win voor verhuurder en huurder, de verhuurder kan zo de investering terugverdienen en de huurder betaalt alles bij elkaar alsnog minder aan totale woonlasten samen. Maar meestal verhogen verhuurders pas bij nieuwe huurders de huur. Woonwaarts is er van op de hoogte dat energielabels hoogstwaarschijnlijk niet kloppen. Het zou Woonwaarts sieren hier zelf actie op te ondernemen.
Gebeurt dat niet? En twijfel je over je energielabel en of je te veel huur betaalt? Of denk je dat je woning extra isolatie nodig heeft? Hierbij een stappenplan:
1) Check je energielabel op www.energielabel.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de labels zelf, waar de isolatie in je huis aan moet voldoen.
Ook hier staat een duidelijke uitleg en wordt bevestigd wat veel mensen al merken, 20% van de warmte wordt afgezogen door de mechanische ventilatie: https://ramplaankwartier.zonnewarmte.nl/onderwerp/zonnewarmte/techniek/isolatie-en-ventilatie/
2) Check of het energielabel is meegeteld in je huur op:
https://www.woonwaarts.nl/mijn-gegevens 'mijn punten'
3) Neem als je genoeg reden hebt te twijfelen aan je energielabel en huurprijs contact op met de Huurcommissie. Zij kunnen dan een specialist inschakelen die bij jou thuis komt kijken:
https://www.huurcommissie.nl/actueel/nieuws/2022/02/14/toetsing-energielabel-bij-twee-procedures
Ook TROS RADAR heeft er aandacht aan besteed op hun website en in een uitzending, waar een verhuurder weigert verder te isoleren omdat de woningen al een hoog label hebben (die niet kloppen):
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-van-13-februari-2023/
Zoeken op 'isolatie' of 'energielabel' op die site levert ook veel informatie op.