Met de wandelroutes 'Godin van de Flora' rondom de 'Groene corridors' door stad Nijmegen, heeft Beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen met zijn werkgroep 'Hortus Civitatis', het initiatief genomen om dit jaar nog, de Romeinse Walnoten in de aarde te gaan poten. (Dies Natalis)
Dankzij de Romeinen zijn de walnotenbomen naar onze streken toegebracht.
Bij de Romeinen werden de walnotenbomen in verband gebracht met de Godin Juno. (Door de oude Romeinen beschouwd als de Godin van het huwelijk en de geboorte van het heldere licht).
De kunstenaar verbindt de Romeinse notenboom door een interactie aan te gaan met de Eekhoorn. Door de aanwezigheid van de Eekhoorn en de kunstenaar, is de kans nu ook heel erg groot geworden dat er straks vele kleine notenbomen zoals ook de inheemse Hazelaar te zien zullen zijn rondom de wandelroutes.
Inspiratie Romeinse Notenboom met de Eekhoorn
De Eekhoorn verzameld haar wintervoorraad erg zorgvuldig, die zij onder de grond goed verstopt. Soms vergeet de Eekhoorn haar voorraad noten in de grond, deze nog op te gaan zoeken. Hierdoor ontstaan er telkens hier en daar steeds weer nieuwe Notenbomen om uiteindelijk tot volle wasdom te kunnen groeien. Dit is natuurlijk heel goed nieuws rondom de biodiversiteit ontwikkelingen en voor de leefomgeving van de Eekhoorn zelf.
Flora Romana Wandel fietsroute door park Lingenzegen
De kunstenaar heeft samen met zijn werkgroep het initiatief genomen om ook hier en daar in de wandelroutes de 'Swingende Romeinse Walnoten' dit jaar met andere soorten noten zoals de inheemse Hazelaar noot in te gaan graven. (Zoals de Eekhoorn het ook bedoeld). Maar nu als doel om er een levend kunstwerk van de openbare ruimte mee te maken.
Werkgroep 'Hortus Civitatis'
Website: museumromeinseflora.nl