Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Theo Bleeker fietst voor water


  • Rubriek: Inwoners

Theo Bleeker uit Nijmegen-Oost heeft in september meegedaan aan een fietstocht in Kenia om geld in te zamelen voor een waterproject om de watervoorziening in het dorpje Maai Mahiu, twee scholen, een ziekenhuis en een kindertehuis te verbeteren. De fietstocht werd georganiseerd door Stichting Kenyakinderen (SKK) uit Epe. Theo is pas een paar dagen terug uit Kenia als ik een gesprek met hem heb.

Door Marjon Spoorenberg, foto: eigen foto

Stichting Kenyakinderen 
Stichting Kenyakinderen is in 2007 opgezet door drie Epenaren die na een bezoek aan de Riftvallei in Kenia onder de indruk waren van de armoede die in dit gebied heerst. De stichting zet zich in om de leefomstandigheden van kinderen in de Riftvallei te verbeteren.

Watervoorziening
Regenseizoenen zijn voor ons heel normaal. Maar voor het dorp Maai Mahiu, in de Riftvallei is dit niet zo vanzelfsprekend. De ligging van het dorp aan de rand van een bergkam zorgt voor weinig regen. Er was nauwelijks voldoende veilig en schoon drinkwater om in de dagelijkse levensbehoefte te voorzien, wat vaak slechte hygiënische omstandigheden met allerlei ziektes en sterfgevallen tot gevolg had.

Fietstocht
Voor de tweede keer organiseerde SKK daarom een fietstocht ’Epe fietst voor water’ om met haar achterban schoon drinkwater te realiseren voor kinderen in dit gebied. “Want kinderen moeten zich niet hoeven te bekommeren of er wel voldoende schoon water is. Zij moeten gewoon kind kunnen zijn.” Samen met 32 deelnemers trotseerde Theo ruim 500 kilometer over wegen die je bijna geen wegen kunt noemen.

Fietsen voor water
“Erwin van Andel, een van de initiatiefnemers van de SKK, heeft mij benaderd om mee te fietsen. Ik kende hem omdat ik trainingen en supervisie heb verzorgd voor zijn Jumbozaak in Epe”, begint Theo zijn verhaal. “Ik kon moeilijk nee zeggen op zijn verzoek, want het enthousiasme straalde er vanaf en het idee dat we ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig en schoon drinkwater kunnen krijgen sprak mij enorm aan. De gezondheid en het plezier van kinderen moet immers voorop staan. Sinds ik vier kleinkinderen heb ben ik mij daar nog meer van bewust.”

Sponsoractiviteiten
In Nijmegen benaderde Theo met succes buurtbewoners, vrienden en zakenrelaties om hem te sponsoren. Ook het huiskamerconcert met Hilde Vos leverde veel geld op. “De fietswinkel ’Trek’ op de Hatertseweg stelde een mountainbike ter beschikking waarop ik eerst een jaar lang geoefend heb en deze fiets heb ik daar achtergelaten voor de medewerkers van het kindertehuis”, gaat Theo verder. “Het resultaat mag er wezen: er is in totaal 103.000 euro binnengehaald door de 32 deelnemers. Hiervoor is een waterput geslagen waardoor er waterleidingen gelegd worden naar het dorp, ziekenhuis en scholen Ook is er een waterleiding gelegd naar het weeshuis Boresha.”

Waterleiding officieel geopend in weeshuis
Na een emotioneel onthaal op de laatste dag van de fietstocht door de kinderen van het weeshuis en de buurtbewoners, werd de waterleiding in het weeshuis Boresha officieel geopend. Theo is nog ontroerd als hij hierover vertelt. “De kinderen die zomaar naar de kraan liepen om een bekertje schoon water te tappen. Het enthousiasme van die kinderen vergeet ik nooit. Het was een geweldige tocht over soms onherbergzame wegen, maar met al die blije gezichten had ik het er graag voor over”, besluit Theo zijn verhaal.

Voor meer informatie zie: www.stichtingkenyakinderen.nl

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.