Afgelopen weken popte er een nieuw woord op in de media: 'wenswachtenden'. Zou het gaan om een groep kinderen die wachten op de vervulling van een wens door Stichting Make a Wish? Nee, bij nader inzien bleek het te gaan om 10.000 zorgbehoeftige ouderen die wettelijk gezien direct recht hebben op een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Omdat deze senioren er zelf voor kiezen om te wachten op een plaats in een instelling van hun eigen keuze, duidde staatsecretaris van Rijn (Volksgezondheid) hen aan als 'wenswachtenden'. Dit in tegenstelling tot 'actief wachtenden', dat zijn ouderen die- door de ernst van hun ziekte- het niet meer uitmaakt in welk verpleeg- of verzorgingshuis ze worden geplaatst, desnoods aan de andere kant van het land. Actief wachtenden wachten buiten hun wil om, terwijl wenswachtenden dit uit vrije wil doen en de laatstgenoemde groep was dus niet urgent, aldus de staatsecretaris.
Actief of niet, laten we nou niet net doen alsof de Nederlandse woonzorgsector zo populair is, dat er lange rijen opgetogen senioren staan te wachten aan de poort van hun favoriete instelling. Als er een indicatie voor 'zorg met verblijf' is afgegeven door het CIZ, dan is dat een teken dat het zelfstandig 'thuiswonen' moeizaam gaat en is er dus echt wel iets aan de hand. Maar dat betekent maar zelden dat de betreffende senior staat te springen om huis en haard te verlaten, dus het is meer dan logisch dat men zo lang mogelijk 'wacht'. Zeker als er nog geen plaats is in de meest 'ideale' woonzorgvoorziening (in de eigen woonplaats of bij de kinderen), blijft men tegenwoordig toch het liefst thuis.
Het probleem van de 'wenswachtlijsten' zal de komende jaren alleen maar groter worden, aangezien de intramurale capaciteit drastisch verminderd moet worden in het kader van de hervorming van de Wet op de Langdurige Zorg. Een mooie oplossing is dat mensen met een CIZ-indicatie voor zorg met verblijf (ZZP4 of hoger) deze ook mogen aanwenden in de thuissituatie. Door zelf regie te nemen over de zorg in de thuissituatie en gebruik te maken van een PGB (persoonsgebonden budget) is het mogelijk om de zorg thuis dusdanig te organiseren dat men veel langer thuis kan blijven dan men voor mogelijk had gehouden.
Meer weten? Klik hier voor de voordelen van eigen regie met een PGB.