We schrijven de late jaren tachtig van de vorige eeuw. Het wordt de bewoners van de Van den Havestraat duidelijk dat de gemeente en woningcorporatie Standvast (voorheen ‘De Gezonde woning’) vergevorderde plannen hebben voor de bouw van een hele nieuwe straat; de Roothaanstraat. De schrik zit er flink in, de nieuwe straat is namelijk gepland op een plek waar op dat moment nog gewoon huizen staan. En de woningen die in de straat zijn gepland zijn flats, van maar liefst vier verdiepingen hoog!
Door Sarah Albers
Nijmegen-Oost toen:
De woningen in de Van den Havestraat zijn gebouwd rond 1910. Het betreft hier vrijwel alleen maar boven- en benedenwoningen en bij de bouw werd hier en daar ruimte gelaten voor een winkelpand of opslagruimte. De straat biedt hierdoor een uniforme aanblik. In het midden van de straat bevindt zich de ingang van een garage. Het terrein van deze garage strekt zich uit tot aan de Berg en Dalseweg.
De bewoners van de Van den Havestraat zijn er domweg gelukkig. De huizen zijn licht en zonnig, “en als m’n auto ’s ochtends niet wilde starten hoefde ik maar te wachten tot de baas van het garagebedrijf aan kwam rijden. Dan was het probleem zo opgelost”, aldus buurtbewoonster Nicole, nog altijd woonachtig op dezelfde plek. Zij heeft de plannen van begin af aan op de voet gevolgd, de nieuwe straat was dan ook pal tegenover haar bovenwoning gepland.
Ook andere bewoners volgden de plannen met argusogen, het belangrijkste bezwaar was nog wel het verloren gaan van de lichtinval in hun woning. Een aantal buren hebben, met sukses, bezwaar aangetekend. Dit heeft er toe geleid dat de plannen werden aangepast. De flat die grenst aan de Van den Havestraat werd daarom uiteindelijk maar drie etages hoog en heeft een afgeronde gevel gekregen. Ook werd de flat tegen de nog bestaande huizen in de Van den Havestraat gebouwd, zodat de Roothaanstraat zo’n anderhalve meter breder werd.
Nijmegen-Oost nu:
Nicole vindt dat de, aanvankelijk nogal wilde bouwplannen van de gemeente en de woningcorporatie achteraf niet slecht voor haar hebben uitgepakt. Leuke bijkomstigheid was ook dat de bouw van de nieuwe straat gepaard ging met een renovatie van de huizen in de Van den Havestraat. Ook werden in de straat bomen geplant en bloembakken gemaakt.
Annemarie, die woont in de benedenwoning tegenover de flat, heeft toch wel aan lichtinval moeten inboeten. “Voorheen woonde ik tegenover de garagepoort en had ik wel voldoende licht.” Toch geeft ook zij aan dat ze wel kan leven met de nieuwe situatie. “Ik vond het erg leuk om de achterkant van de kerk van de Maria-geboorte parochie uit de puinhopen van de sloop te zien verrijzen. Ik had geen idee hoe de kerk er aan de achterkant uitzag.” Ook de architect van de flats heeft blijkbaar gekeken naar de achterkant van de kerk. De gele strepen die horizontaal over de kerk lopen, de zogenaamde ‘speklagen’, komen terug in de flats. Op die manier komen oud en nieuw samen in de Van den Havestraat.