Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

'Tuin van de Stad' in Stad & Natuur 2019- 2040

  • 1 reactie


De stad Nijmegen gaat nu op zoek naar duurzame Groene investeerders tot 2040

Ook was de stad Nijmegen in 2018  tot de groenste hoofdstad van Europa uitgeroepen. Nu gaat de gemeente Nijmegen zich verder oriënteren bij nieuwbouwplannen voor duurzame woonhuizen met veel openbaar stedelijk groen. Daarom willen wij nu voortaan graag zien dat bij deze grote aantallen nieuwbouwplannen en woonhuizen deze beter en eerlijker geregeld gaat worden, zodat de stad zich verder kan ontwikkelen met overal gezonde lucht en biodiversiteit vol natuur met de 'Tuin als de Stad' tot 2040.

'Groen platvorm Nijmegen 2020- 2040'

Het oprichten van een Groen platvorm waar biologen, ecologen, kunstenaars, wetenschappers van de Radboud Universiteit en andere geïnteresseerde lijkt ons een goede optie en noodzakelijk. Voor het 'groen platvorm' hebben wij alvast een stappenplan opgesteld, waarbij de Groene duurzame stadsontwikkelingen ieder jaar in beeld komen en besproken kunnen worden. Projectontwikkelaars die grootschalig onze stad destijds hebben volgebouwd en ook nog verder in deze stad willen gaan investeren door te bouwen, zullen nu voortaan moeten realiseren dat investeren in stedelijk groen nu tot de nieuwe bouw-norm van de stadsontwikkeling zullen gaan behoren.. Dit alles gezien vanuit het oogpunt van de nieuwe presentatie over (groenstructuurplan/omgevingsvisie, Nijmegen 2040- Stad & Natuur.

Projectontwikkelaars verdienen al vele jarenlang heel veel geld door hun bouwactiviteiten, maar dragen tot op heden geen enkel steentje bij voor de stedelijk groene inrichting. Dat kan volgens ons nu anders om samen met de gemeente Nijmegen tot de juiste verdeelsleutel te komen. Daar is nu ook veel winst bij te halen. Zeker als het gaat over de nieuwe omgevingsvisie/groenstructuurplan van de stad Nijmegen die tot 2040 zullen gaan. Niet alleen vanuit de steun door Rijksoverheid moet de gemeente Nijmegen zich gaan richten bij de nieuwe groene stadsontwikkeling plannen. Dat zou niet helemaal eerlijk zijn, omdat de projectontwikkelaars bij hun bouwactiviteiten al veel geld hebben verdient. Daarom is het eerlijker dat projectontwikkelaars nu voortaan ook moeten gaan meebetalen aan de verdeelsleutel over de stedelijke groene inrichting. Dus niet als een soort sluitpost in de oplevering van de bouw achteraf, zoals dat meestal de regel was.. Want dan valt er niet veel meer te verdelen met wat strookjes Groen erbij voor de stad.

Duurzaam stedelijk groen

Verkoeling zoeken in de zomermaanden in een duurzame stad is geen luxe meer, maar een noodzaak geworden om onze stad leefbaarder en groener te maken, ook om deze te behouden voor de jongere generaties naar de toekomst toe.

Ook vinden wij dat gemeente Nijmegen zich niet te veel afhankelijk moet opstellen om projectontwikkelaars telkens hun zin te geven bij hun bouwplanactiviteiten zonder de nodige aanvulling van Stedelijke groen. De tijden zijn nu veranderd. Er zijn nu ook genoeg projectontwikkelaars te vinden die wel willen meedenken en werken voor een duurzame groene stedelijke ontwikkeling binnen hun bouwplannen. Die krijgen wat ons betreft voortaan voorrang bij hun bouwplannen en presentaties. Laten wij hopen dat de gemeente Nijmegen daar nu ook zo over denkt.

Nijmegen 2040 - Stad & Natuur

Over de positieve groene ambities van de Gemeente Nijmegen bij de presentatie op 13 februari in Museum 'De Bastei', heeft de gemeente Nijmegen 'Stad & Natuur' laten zien in hun omgevingsvisie 2020- 2040. Wij sluiten ons hierbij positief aan en houden ieder jaar de vinger aan de pols voor een mooie toekomst die er zeker gaat komen.

Foto; Zonlicht op stuk Bergkristal uit Museum 'De Bastei' in Stadspark 'Groene perron'

Werkgroep; 'Hortus Civitatis' /www.nijmegen.nl/omgevingsvisie

Contact persoon Boudewijn Corstiaensen, José Geurts

E-mail adres: b.corstiaensen[apenstaartje]planet.nl            


Deel dit bericht!

Reacties

Maarten de Vletter
14 februari 2020

Zijn er contactgegevens van dit initiatief?

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.