Zoals verwacht na alle vergunningen en voorbereidingen voor hekken, schaftkeet en stroom zijn diverse werkmannen begin februari aan het werk gegaan. Ze beginnen elke dag tussen 7 uur en half acht met grote bouwlampen en machines zodat iedereen daar een nieuwe wekker aan heeft, maar er is wel verschil.
Eerst diep boren en dan buizen en cement inbrengen
Het begon in de week van 5 februari allemaal heel gemoedelijk vriendelijk met mannen van een boorfirma Duratherm die met een boorplatform op wielen en veel water uit de brandweerkraan bijna 200 m diep gingen boren door het aankoppelen van steeds meer boorstangen. Ze boorden een gat van 20 cm doorsnede om er vervolgens heen- en teruggaande plastic buizen in de duwen, waarmee later warmte én koude in de grond kan worden opgeslagen én weer opgehaald. Dat heet Warmte Koude Opslag, WKO ten behoeve van de verwarming van de gebouwen met warmtepompen die dan altijd kunnen beginnen met de constante temperatuur van de bodem. (wel na een winter een paar graden kouder dan na de zomer). De mannen van Duratherm legden daarbij tussen het boren en het duwen geduldig aan iedereen die geïnteresseerd was uit waarom ze zo diep boorden en hoe moeilijk het kon zijn. Dat bouwers en boorders ook anders kunnen opereren op een bouwplek bleek een week later.
Andere werklieden doen het anders en tonen een ander gezicht
Maandag 12 februari begonnen mannen van de aannemer nog in het donker met het egaliseren van het bouwterrein. Helaas verplaatsten ze daarbij de hekken aan de Dommerkant een paar meter verder en schoven alle jonge aanplant in de groenstrook daar aan de kant. Boompjes en struiken die buren daar in overleg met opdrachtgever Woonwaarts hadden geplant! Bovendien waren ze niet aanspreekbaar voor protesterende buren. Dat leverde veel commotie op en haalde zelfs de Gelderlander. Intussen heeft Woonwaarts erkend dat ze een fout hebben gemaakt, heeft de aannemer de hekken weer teruggeplaatst en hebben een paar actieve buren zo’n veertig nieuwe boompjes en struiken kunnen planten. Het vertrouwen heeft wel een flinke deuk opgelopen. Zie: nijmegen-oost.nl/berichten/schokkend-aannemer-verwoest-groenstrook
Dieper dan de Koningstoren hoog en de Hazelaarstraat lang is
De boormannen van Duratherm boorden zo diep en zo vaak omdat de warmtepompen voor de verwarming van alle 36 appartementen voldoende basiswarmte uit de ondergrond en het grondwater moeten kunnen halen. Uit de kleilagen lukt dat niet omdat daar minder grondwater zit.
Zouden ze de warmte niet uit grondwater krijgen dan zouden ze warmte uit de lucht moeten halen, maar dan zijn er ook ventilatoren nodig en die maken voor sommige mensen erg irritant geluid. Bovendien kost het opwarmen tot 40 graden dan 30% meer stroom. Het maken van heet water uit grondwater is daarmee ondanks de boorkosten een voordelige en duurzame oplossing.
Zorg voor kwaliteit van het grondwater
Behalve de buizen die water naar beneden en weer naar boven leiden voerden de boormensen met een extra buis ook een speciaal cementpapje naar beneden om te zorgen dat ze de gaten die ze in ondergrondse kleilagen hebben gemaakt ook weer worden afgedicht. Dit om te zorgen dat het bovenste grondwater dat wordt gevoed door regen en meststoffen die daar in oplossen niet kan weglekken naar het diepere schonere grondwater dat onder de kleilagen zit. Ook zorgt het ervoor dat de aanvoer van grondwater voor kwelstromen die ontspringen in het Bronnenbos onder de Refter in Ubbergen en bij de beekjes in Beek op peil blijft en die stroompjes niet opdrogen.
De benadering maakt uit
Al met al ervoeren de buren bij de start van het bouwproces dat de aanpak van de werklieden naar de buurt wel iets uitmaakt. Ze gaan ervan uit dat het contact nu beter gaat lopen.