Op de avond van 7 oktober wandelden 30 wijkbewoners bij Ommetje Hengstdal mee langs bijzondere plekken in de wijk. Ze hoorden en zagen daar wijkbewoners die al jaren werken aan gezelligheid, groen en verbinding en waren onder de indruk van wat er allemaal gebeurt. Daarnaast hoorden ze ook dat weliswaar niet alles helemaal lukt, maar iedereen er dan wel veel van opsteekt.
Bij de start hoorden ze dat er in wijkcentrum de Ark niet alleen ruimte is voor cursussen en sport, maar ook voor exposities van beginnende kunstenaars. En muzikaal verteller Hannafloor vertelde een levendig sprookje over een zoekende schoenlapper voor ze op weg gingen naar ”echte” verhalen in Hengstdal.
In het Zilverdenplantsoen lieten Hanneke en Leon zien hoe ze samen met Teun en nog tien buurtbewoners deze plek hebben omgevormd tot een prachtige Zilverhof voor groen en ontmoeting met bankje van Jan. Even verderop onderhouden Gerard, Lucas en Harrie met nog een paar liefhebbers al vijftien jaar het Moerbei-plantsoen en hebben het gegarneerd met bijzondere kunstwerken, frambozen en ander fruit. Op het talud van de Postweg aan de kop van de Hengstdalseweg vertelde Pouwel Slurink hoe hij daar samen met een aantal maten al 5 jaar geleden bijzondere heemtuin heeft kunnen aanleggen:“Onder de rode beuk”
Bij ons dikke Vliegend paard vertelde Hannefloor tenslotte een fantastisch Ezeltje Strekje verhaal dat de luisteraars meevoerde in een sprookjeswereld van weglopen, een grote reus en terugkeren met een eigenwijze ezel.
Stilstaan bij een gevoelige kwestie
Tussen al die actieve tuinen en het sprookje van Hannafloor stonden de wandelaars stil bij het voormalige BEShuis aan de Hengstdalseweg. Daar hoorden ze het verhaal van ambities en dromen over een groot aardgasvrij Buurt Energie Systeem. Een tiental wijkbewoners heeft daar samen met Alliander, gemeente en Woonwaarts een paar jaar voor geijverd. Er werd ook gesproken over bezwaren van critici die vroegen om eerlijker Besinformatie en de commotie die dat opleverde door halve waarheden en wantrouwen over prijsgaranties. De wandelaars hoorden ook dat Woonwaarts de draagvlakmeting in juni voortijdig had stopgezet nadat (met 190 mensen 'nee' en enkel 59 ”voor”) duidelijk was geworden dat er gewoon onvoldoende draagvlak was voor het voorgestelde warmtenetsysteem. Naast de opluchting over deze duidelijkheid was er bij de initiatiefnemers juist veel teleurstelling over de gemiste kans op aardgasvrij verwarmen.
Tenslotte hoorden de wandelaars dat het informeren en overtuigen van inwoners voor zo’n grote verandering van verwarmen overal lastig blijkt, maar ook dat iedereen door goed evalueren kan ontdekken wat wel en niet werkt voor het meekrijgen van buurtbewoners. En dat is positief omdat de transitie gezien de dreigende klimaat effecten wel belangrijk blijft. Na dit gevoelige onderwerp kwamen er gelukkig nog drie andere verhalen
Hoop en perspectief bij verhalen Elzendal, AZC en Centraal wonen Mozaik
Bij de grote bouwkuil aan de Elzenstraat vertelde Wim over het grote bouwproject van zijn club Elzendallers die daar met 22 verschillende huishoudens gezellig samen delend en divers willen gaan wonen. De bouw- en grondkosten zijn nog niet helemaal gefinancierd, maar ze hebben er vertrouwen in dat ze volgend jaar kunnen gaan bouwen en genieten van het leven in Hengstdal.
Bij het voormalige kazerne stonden zo’n twintig AZC-bewoners klaar om te gaan luisteren naar de muziek die Mouhammed Zara met drie enthousiaste collega-muzikanten zou gaan maken. Eerst hoorden ze nog het verhaal van gewone en AZC buurtbewoners die met zoveel plezier samenwerken met hapjes, verhalen en ontmoetingen bij het Vergezichtenfestival in juni maar ook bij wijkfeest Torremolimos en de AZC Open dag in september.
En dat wijkbewoners van de stichting Kleurfabriek al 20 jaar activiteiten voor kinderen organiseren. De swingende muziek daarna deed de rest; Kinderen deinden en zongen massaal mee en we hoorden dat ze nog een hele tijd bleven spelen en dansen nadat de wandelaars waren vertrokken voor de afsluiting in Hof Oost op het Limosterrein.
Daar aan de Wachterslaan opende Ben de Hofkamer van Centraal Wonen Mozaik en legde uit wat de 40 huishoudens daar al vijftien jaar centraal en samen doen. Elk huishouden heeft een eigen appartement met keuken en alles, maar iedereen kan ervoor kiezen om mee te doen met de samen gekochte wasmachines en kan daar dan voor een paar euro's wassen. Ze kunnen bij de Hofkamer ook gebruik maken van de logeerkamer voor bezoekers of meedoen met gezamenlijk eten, een feestje of een lezing, maar niets is verplicht. Je hoeft zelfs niet mee schoon te maken want die huren ze in; alleen mag niemand binnen roken. De meeste mensen wonen er al vijftien jaar heel plezierig samen waardoor en er elk jaar maar een paar woonruimtes vrijkomen voor nieuwe mensen.
Na alle muziek en andere inspirerende verhalen alweer een teken dat al die actieve wijkbewoners in Hengstdal heel veel kleur en afwisseling bieden.