Bankieren met de smartphone... Vaak wordt gedacht dat mobiel bankieren niet veilig is, maar het tegendeel is waar. Het is zelfs veiliger dan bankieren met de computer. Op de eerste plaats is de app zelf beveiligd met een pincode. Op de tweede plaats verloopt al het bankverkeer via de app. Dit verkeer is versleuteld. Daardoor kan niemand het dataverkeer onderscheppen. Is het toestel gestolen of bent u het verloren, blokkeer dan eenvoudig de toegang van de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.
Er ligt echter ook een verantwoordelijkheid bij de gebruiker van de app. We zetten vijf vuistregels op een rij:
- Zorg ervoor dat de tablet of smartphone en de app van de bank altijd bijgewerkt zijn met de laatste updates. Deze updates zorgen voor verbeterde functionaliteiten en verbeteren de beveiliging van het apparaat of de app.
- Beveilig de telefoon of tablet. Dit kan altijd met een cijfercode, maar ook met een wachtwoord, een vingerafdruk of met gezichtsherkenning kunt u een apparaat vaan beveiligen.
- Het klinkt voor de hand liggend, maar deel geen codes met anderen. De app van de bank beveiligt u ook met een toegangscode. Deel deze codes en andere gegevens nooit. De bank vraagt nooit naar uw beveiligingscodes.
- Gebruik geen openbare wifi-verbinding. Onderweg internetbankieren? Maak dan geen gebruik van openbare wifi-verbindingen. Internetcriminelen kunnen via simpele software meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Dat is mogelijk geen probleem als u informatie opzoekt via Google. Maar ga liever niet internetbankieren via zo'n verbinding. Het is wel veilig om te internetten via de 4G-verbinding van een provider. Hiervoor is een internetabonnement nodig.
- Blokkkeer mobiel bankieren bij diefstal of verlies. Is het toestel gestolen of kwijt, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.
Wilt u meer weten over (veilig) mobiel bankieren? Lees dan de volgende artikelen: