Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Vitaal Nijmegen-Oost: Stoptober


  • Rubriek: Gezondheid

Tips van diëtiste Daphne van den Berg. Dit keer over Stoptober

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Meedoen aan Stoptober is een van de beste beslissingen die je kunt nemen. En dit is het moment. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.
Dat het een verslavend effect heeft komt o.a. door de nicotine die in de tabak zit.Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een ‘kick’. Wat de grootste reden is om niet te roken is voor meeste mensen het effect dat roken heeft op de gezondheid. Zo kan teer o.a. leiden tot bronchitis, longemfyseem en diverse soorten kanker. Koolmonoxide leidt o.a. tot een verminderde conditie, aderverkalking en hartklachten.

Stoppen
Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd. Al na 20 minuten zijn er effecten merkbaar in je lichaam, want dan daalt je bloeddruk en je hartslag al. Na 48 uur ruik en proef je al meer. En na 72 uur heb je merkbaar meer energie en gaat ademen makkelijker. Dat klinkt mooi, toch? Het is fijn dat je het verschil direct gaat merken, dit helpt bij de motivatie om gestopt te blijven met roken.
Ondanks dat er veel negatieve effecten zijn aan roken heeft stoppen eigenlijk maar één nadeel: het kan zijn dat je in gewicht gaat aankomen nadat je stopt met roken. Roken versnelt namelijk je stofwisseling en het vermindert je hongergevoel. Dit is natuurlijk niet leuk en zelfs voor veel mensen een reden om, ondanks de nadelen, toch te blijven roken. Echter is er altijd een gezonde manier om de gevolgen van stoppen te beperken en hier kunnen we je zeker bij helpen.

Tips
- Wen jezelf een nieuwe gewoonte aan op de momenten die voor jou echt bij roken horen. Bijvoorbeeld: neem na een maaltijd een lekkere kop thee of ga iets doen waar je blij van wordt.
- Ga bij zin in een sigaret even iets anders doen, bijvoorbeeld een rondje lopen. Het helpt als je dit niet alleen doet. Ga gezellig met iemand een ommetje maken, zo heb je vaak een gesprek en wordt je afgeleid van het feit dat je eigenlijk wilde roken.
- Zet het geld dat je normaal aan sigaretten zou uitgeven apart. Zo kun je duidelijk zien hoe groot de financiële winst is van niet roken en wanneer je ook nog eens een doel hebt waar je voor spaart geeft het extra motivatie om te blijven stoppen.
- Stop samen. Gedrag veranderen is niet makkelijk, maar het helpt als je het niet alleen hoeft te doen. Wanneer je niet iemand in de buurt hebt die samen met je wil stoppen, dan kun je bijvoorbeeld met behulp van een app stoppen. Hier heb je vaak een forum waar je vragen kunt stellen en wordt je dagelijks gemotiveerd en geholpen bij het stoppen.
- Schakel hulp in van bijvoorbeeld je huisarts om samen te bespreken hoe je het beste kan stoppen.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.