Eind november stond op de wijkwebsite dat buurtbewoners de gemeente hadden gevraagd te bemiddelen toen Woonwaarts geen vervolgoverleg meer wilde organiseren. Intussen weigert wethouder Vergunst zelfs helemaal om te praten. Hij lijkt te geloven in het sprookje van Woonwaarts’ participatie
Acht jaar geleden werd al duidelijk dat de gemeente het schoolterrein aan de Vlierestraat samen met het terrein van de oude Ark en bibliotheek Hengstdal wilde ontwikkelen voor woningbouw en wijkvoorzieningen zoals zorg voor ernstig zieke bejaarden. Later besloot de gemeente een deel aan te bieden aan collectieve clubs van particuliere CPO’s die er zouden mogen bouwen en wonen. Op dit moment zijn twee partijen bezig met de ontwikkeling van hun bouwplan. Dat zijn CPO Elzendal die aan de Elzenstraat met 22 huishoudens bij elkaar willen wonen en ook de tuin en veel spullen willen delen (zie elzendal.nl) en woningcorporatie Woonwaarts die aan de Vlierestraat een zorggebouw voor 36 zorgbehoevende bejaarden wil bouwen.
De meeste buren merken wel belangrijke verschillen. CPO Elzendal gaat ten behoeve van tuin en ecologie ondergronds parkeren en heeft voor verwarming gekozen voor een 3000 euro/woning duurder, maar stil en 30% efficiënter verwarmingssysteem dan de goedkoopste systeem met ruisende warmtepompen en was daar zeer informatief over op een inloopavond in de Ark op 30 november.
Daarnaast staat Woonwaarts, die ook een keurige routekaart heeft voor contact en informatie van buren, maar tegelijkertijd (en zich beroepend op minder financiële mogelijkheden) ook afwachtend en niet of nauwelijks meedenkend voor het zoeken van oplossingen voor de ecologische biodiversiteit.. Dat is opvallend omdat Woonwaarts regelmatig een nieuwsbrief rondstuurt en directeur mevr. Lamers in de aanloop naar een goed gesprek op 15 juli nog schreef over gezamenlijk afwegen van belangen, wensen + overwegingen en te komen tot voorstellen waar iedereen zich zoveel mogelijk in zou kunnen vinden.
Tot onze verrassing wees Woonwaarts daarna elk aangeboden parkeeralternatief (bijv. nieuw alternatief 4B verdiept parkeren in voortuin op groene grastegels, zie foto) om de ene of de andere reden af. Bovendien weigerden ze (gezien de door mevr. Lamers beschreven verwachtingen over gezamenlijk afwegen) vrij onverwacht een vervolgoverleg te organiseren om verder te praten over het afwegen van alternatieven
Daarnaast had Woonwaarts het gesprek over de manier van verwarmen uitgesteld tot januari. Tot nu toe gaat Woonwaarts echter nog steeds uit van de goedkoopste, maar ruisende manier van verwarmen zoals ze ook 2 jaar geleden al deden bij hun woongebouw de Toorop. Dit ondanks het feit dat verwarming met stille en wel 30% efficientere water-water-warmtepompen samen met het 300 m3 grote waterreservoir weliswaar duizenden euro's meer investeringen kost, maar dat terug te verdienen is omdat dat systeem de warmte levert met minstens 30% lagere stroomkosten.
Pogingen om de gemeente te laten bemiddelen
In deze impasse van mogelijkheden, maar geen gesprek meer met Woonwaarts, hebben buurtbewoners diverse gemeenteambtenaren en de wethouder gepolst om te bemiddelen.
Tegenover gemeenteambtenaren herhaalde Woonwaarts echter dat een vervolggesprek niet zinvol zou zijn omdat alle parkeeralternatieven buiten de gekozen oplossing niet haalbaar en/of niet wenselijk zouden zijn.
De wethouder weigert helemaal om met buurtbewoners te spreken. Hij schreef ervan overtuigd te zijn dat Woonwaarts het inspraakproces zorgvuldig had ingericht en de afwegingen door zijn ambtenaren integraal zijn bekeken. Helaas zónder in te gaan op de zorgen van buurtbewoners over de harde praktijk van het inspraakproces met het eenzijdig door Woonwaarts weigeren van gewoon vervolgoverleg en gemiste mogelijkheden om gezamenlijk te zoeken naar oplossingen.
De wethouder gelooft liever in het sprookje van Woonwaarts en hun geweldig ingerichte participatieproces.
Buurtbewoners hebben daarop 14 december bij de inspraakronde van de gemeenteraad de raadsleden geïnformeerd over de impasse. Ze hopen dat raadsleden de wethouder kunnen verleiden tot een gesprek en anderen Woonwaarts kunnen inspireren, uit te dagen extra te investeren in duurzamer verwarmen omdat het minder stroom kost, terugverdiend kan worden en minder CO2 en klimaatproblemen oplevert. Dat zou tenminste hoop geven voor het nieuwe jaar. .