Wijkbewoners van Oost worden dementie-vriendelijk
“Ik zag een stukje over de cursus ‘omgaan met mensen met dementie’ in de Wijkkrant staan. Dat is een goed idee, dacht ik, dat ga ik doen.” Aan het woord is wijkbewoners Inez van Deudekom. “Ik zie regelmatig mensen die verward zijn in onze wijk lopen. Laatst stapte bij voorbeeld een vrouw met mij uit de bus waarbij ik dacht ‘hier klopt iets niet’. Dan weet je eigenlijk niet wat je moet doen, je kunt haar toch niet zo maar bij de hand nemen. Hoe doe je dat respectvol? Zo kwam ik ook een buurvrouw tegen die ik al een tijdje niet had gezien. Nu liep ze op haar sloffen op straat. Toen heb ik haar geholpen met oversteken en ben ik een stukje met haar mee gelopen naar haar huis.” Dat is de reden waarom Inez de cursus Samen Dementievriendelijk is gaan doen, een cursus op maat gemaakt voor wijkbewoners uit Oost.
Zonder te betalen langs de kassa
“Bij Albert Heijn zag ik een oudere meneer lopen die mij al vaker was opgevallen. Hij ziet er onverzorgd uit en is altijd met tassen onderweg. Bij de kassa liep hij met zijn tassen zonder te betalen door. De caissière had hem in de gaten en reageerde heel rustig. ‘Ik zie dat u zonder te betalen langs de kassa loopt. Mag ik even in uw tas kijken? U heeft toetjes gekocht zie ik, ik zal ze even aanslaan.’ De caissière vertelde dat ze hier een training voor gevolgd heeft en dat ze een afspraak heeft met de familie dat ze zijn aankopen achteraf betalen.” Inez vindt het knap hoe die caissières hiermee om gaan, ”want dat is best wel pittig. Dat zie ik ook bij de COOP, daar hebben ze ook een training gehad. Het winkelpersoneel komt zoveel mensen tegen in vergelijkbare situaties.”
GOED-methode
En nu heeft Inez dus zelf ook zo’n training gedaan. De cursus duurt maar één middag, maar je moet wel ter voorbereiding een paar filmpjes bekijken. “Dat viel best tegen, ik scoorde in het begin heel slecht, terwijl ik dacht dat ik het wel kon. Je leert dat je verwarde mensen eerst op hun gemak moet stellen. Je moet rustig praten, korte zinnen gebruiken en nooit meer dan één vraag tegelijk stellen. Vraag ook niet over gisteren of eergisteren, want juist het korte-termijngeheugen werkt niet goed bij mensen met dementie. Vraag of je meneer of mevrouw even mag helpen, dat haalt de spanning een beetje weg. Volg de vier stappen van de GOED-methode: Begin met Geruststellen, maak Oogcontact, vraag of je Even mag meedenken en zeg tot slot ‘Dankjewel dat je even mocht helpen.”
Handig voor iedereen in Oost
De training van winkelpersoneel, organisaties en buurtbewoners is een initiatief van het project Dementievriendelijk Nijmegen-Oost. “Ik kan de cursus iedereen aanraden”, vertelt Inez. “Hij is geschikt voor ouderen, maar zeker ook voor jongeren. Eigenlijk voor iedereen in de wijk. Hoe leuk zou het zijn om dit samen met een paar buren of vriendinnen te gaan doen.” Meer informatie of opgeven kan via , telefoon 024-3228227
Tekst en foto: Anne-Mieke Penders
Project Dementievriendelijk Nijmegen-Oost