In de spoorkuil van Bottendaal groeit de bijzondere 'Wilde Averuit'-plant al meer dan 100 jaar! De 'Wilde Averuit' (Artemisia campestris) plant is een rode lijstsoort en is opgenomen in Hoofdgroenstructuurplan van de gemeente Nijmegen. In december 2022 is voor iedereen het biodiversiteitsplan van de gemeente in te zien. Dat gaan wij vieren met een bijzonder kunstwerk in de 'Groene corridor'.
Motie: Rekening houden met de Wilde Averuit
24 jaar geleden was er een bijzondere motie aangenomen met een raadsvoorstel uit 1998 voor een bestemmingsplan in de spoorkuil van Bottendaal. Deze aangenomen motie heeft er toen voor gezorgd dat de Biodiversiteit met de ', Wilde Averuit in de spoorkuil voor altijd beschermt, moest blijven. Onze werkgroep had deze motie aangedragen om de biodiversiteit van bijzondere Flora en Fauna rondom de spoorkuil te gaan beschermen en onder bijzondere educatieve aandacht te brengen.
Tijdsdocument als geschenk voor de stad
Met dit Tijdsdocument die de naam draagt 'Leerstoel Lucanus Cervus' komen in deze tijdsdocument koffer alle documenten en bijzondere kunstwerken te liggen die alle betrekking hebben op de Flora en Fauna rondom de wandelroutes 'Godin van de Flora'/ Flora Romana. Ook de zaden van de 'Wilde averuit' worden speciaal erin opgeslagen. Pas over 50 jaar mag deze koffer geopend worden om de aanwezige biodiversiteit van planten en dieren met de stad Nijmegen te vieren. Het tijdsdocument koffer gaat naar het regionaal archief, Nijmegen-Arnhem.
De 'Wilde Averuit-planten die hopelijk nog in de spoorkuil Bottendaal groeien en bloeien zijn zelf ook benieuwd naar het tijdsdocument en wie dan de koffer zal gaan openen over 50 jaar. Zou de Q.R.-code: 'Leerstoel Lucanus Cervus' over 50 jaar nog te ontcijferen zijn?
Werkgroep 'Hortus Civitatis'
Literatuur Boekwerk: (Nijmegen op weg naar een nog mooiere stad) 2021 van prof. Nico Nelissen, te verkrijgen bij Boekhandel Dekker v.d.Vegt, Nijmegen