Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Buurtverhaal:

Broederbos Postweg (2017)

Alexander van de Zand
Gepubliceerd op 28 juni 2017 , 386x gelezen

Herinneringen aan het Broederbosje c.a.

In mijn jonge jaren was voor bijna de ganse jeugd in de buurt het Broederbosje aan de Postweg de 'place to be'. Maar het kon er ook heerlijk rustig zijn en dan was je alleen in het bos.

Het bosje was gelegen bovenaan de Cypresstraat aan de zuidzijde van de Postweg. Zie afbeelding. Het groene vlak boven PK (protestante kerk) was het Broederbos en het had een L-vorm. Het kaartje is van 1966. Daarvoor was het Broederbos nog groter. Het maakte deel uit van het landgoed De Westerhelling.
(Het blauwe vierkantje is mijn ouderlijke woning. Het groene blokje is de boerderij van boer Faber waar ik vaak geholpen heb. Ook zijn zusters woonden er. Op die plek staat nu Ark van Oost.)

In het Broederbos staan nu appartementen, gebouwd in 1972 en bestemd voor, ik dacht, ouderen. De appartementen hebben de huisnummers 84 tot 110.

Rechts daarvan - als je op de Postweg staat - is , omstreeks 1968, de kleuterschool Klimop gebouwd, eveneens aan de Postweg. Omdat het wat hoger lag moest je een trap op.
Voorheen was dit de moestuin van koster Hagelüken die met zijn gezin in het koetshuis woonde op nummer 80.
Omstreeks 2007 is dit stuk grond volgebouwd met woningen en is de Opstandingkerk gesloopt. Helaas.

Middenin het bos lag een grote berg klei, geel zand en blauwgrijse klei (zie blauw ovaal). Waar dat vandaan kwam is voor mij een groot raadsel. Maar voor ons kinderen was het feest. Je kon er lekker in graven en holen maken. Soms stortte zo'n hol weleens in, maar dat mocht de pret niet drukken.
Er waren vele bomen waar je goed in kon klimmen. Ook mijn broer heeft weleens heel hoog in een denneboom gezeten. Mijn moeder die hem zocht, kon hem niet vinden. Ik had ook mijn favoriete plekjes. Je had van die leuke paadjes dwars en kriskras door de struiken.
's Winters was het doorgaans ook leuk en konden we mooi met onze slee van de kleiberg glijden. Ook hadden we glijbanen gemaakt en je kon best wel ver komen.

Aan de voorzijde van het bos - nu ingang van het appartementencomplex - was een open plek die vaak gebruikt werd voor voetballen, de bomen dienden als goalpalen. 

Ik heb achter de kleiberg een keer in een boom een mooie hut getimmerd. Toen hij bijna klaar was, kwam ineens 'politie Peters' (hij woonde in de Corduwenerstraat) aan lopen. Moest ik mijn mooie hut afbreken. Deze boom maakte deel uit van de Lindenlaan die vanaf de Broerdijk (zie blauwe >) tot de Westerhelling liep. De ingang was links naast de pastorie van de Opstandingkerk en kon afgesloten worden met zo'n grote witte draaiboom. Maar die stond meestal open. Achter de kerk en met de rug naar het Broederbos toe was een rijtje garages gebouwd. De garages stonden dwars op de Lindenlaan.
Het stukje Broerdijk tussen de Kwakkenbergweg en de Postweg heette tot 1929 Villandryweg, toen Boschweg/Bosweg en na 1964 Broerdijk.

Ik heb een mooie tijd gehad in en om het Broederbos. Had het voor geen goud willen missen.

Wat is uw ervaring met het Broederbos?

Alex van de Zand

ReactiesBekijk alle verhalen in je buurt ยป