Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Buurtverhaal:

Sjors de spreeuw en kornuiten (2018)

Jan van Doremalen
Gepubliceerd op 28 maart 2018 , 720x gelezen

SJORS DE SPREEUW EN KORNUITEN

 

Bij het invallen van de duisternis tussen 6 en 7 ’s avonds kwam een deel van de spreeuwen aanvliegen vanuit de richting van de Bosweg. Als je dat ziet, moet je onwillekeurig denken aan hoe vliegtuigen op 10 Mei 1940 vanuit Duitsland Nederland binnenvlogen. Een jongen van de babyboomgeneratie vertelde mij ooit hoe zijn vader als grenswacht de Duitsers aan de grens van de Achterhoek liet stoppen. “Ausweis bitte”. Ik denk dat ze hartelijk gelachen hebben.

Sjors was aanvoerder van de spreeuwen omdat hij de oudste, wijste en meeste vlieguren had. “Ik zie dat Nijmegen-Oost een asielzoekerscentrum heeft. Nou wie goed is voor mensen zal dat ook wel zijn voor dieren. Kijk hier staat het al: ‘Welkom in STIP-Oost’.

Nou STIP betekent volgens mij: ‘Spreeuwen Tijdelijk InParkeren’. Jongens zoek maar een boom in de omgeving. Het werd een boom in de Lorkenstraat.

Als je de Gelderlander van 8 Maart jl. moet geloven hadden de bewoners van de Lorkenstraat hier veel moeite mee. Alles werd ondergepoept. Een bewoner tegenover de boom vertelde dat door de wind zelfs zijn ramen op de 1e verdieping schoongemaakt moesten worden. Vooral auto’s moesten het ontgelden. Maar ja je kunt de heilige koe ook ergens anders neerzetten of afdekken met een hoesje.

Volgens de Gelderlander doet de gemeente niets tegen dergelijke natuurfenomenen. Maar ja als in de tuin van burgemeester Bruls een dergelijke spreeuwenplaag zou ontstaan, zou de gemeente dan ook niets doen? Hier geldt wat elke middelbare scholier vroeger meekreeg uit George Orwell’s Animal farm: “All animals are equal, but some animals are more equal than others.”

Volgens dezelfde bewoner uit de Lorkenstraat zetelden duizenden spreeuwen in de bewuste boom met als gevolg een geweldige hoeveelheid vogelpoep onder de boom. De spreeuwen zijn ondertussen weer vertrokken. Tijdelijk is immers tijdelijk. Ze zijn overigens ook gesignaleerd bij de Wedren/Oranjesingel en Lux.

TIP 1: Met roofvogelgeluiden kun je volgens internet spreeuwen verjagen. De gemeente zou zich van zijn goede kant kunnen laten zien door een geluidsbandje in te spreken: “Hubert Brul es!!!!!”.

TIP 2: Iets voor de SP om de verloren stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen weer terug te winnen. Ze hoeven zelfs de naam niet te veranderen: SP= SpreeuwenPartij.

p.s. De troep op het trottoir en de auto's op de Broerdijk is omdat kauwen (een soort kraaien) zich daar in de bomen nestelen. 


Wat nog als optie wordt geopperd, is een valkenier in te huren of coniferen in de bewuste straat te kappen. Ik ben echter geen spreeuwendeskundige en weet dan ook niet of ze een ingebouwd GPS-systeem hebben zoals duiven of zeeschildpadden in Costa-Rica. Maar goed dat de spreeuwen nu vertrokken zijn en niet de komende zomer hier nog zijn. Tijdens de Zomerse barbecue ontstaat dan de volgende situatie. "Henk wat voor saus doe je toch op het vlees, het smaakt voortreffelijk." "Nou Toos dat geef ik niet prijs, het enige wat ik erover kwijt wil , is dat God is ingeschakeld en het dus van boven komt!!!!!"

Reacties

henk 2 april 2018
Het verhaal is minstens zo lekker als de saus van boven.


Bekijk alle verhalen in je buurt ยป