Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu
Terug

Nieuws:

5 vragen aan ondernemer Peerke Koolen van het Glasatelier

Redactie nijmegen-oost.nl, (De wijkkrant)
15 juli 2018 , 600x gelezen

Peerke Koolen is 33 en heeft sinds 1,5 jaar een eigen bedrijf op Daalseweg 54, naast Kledingatelier Mina.

Door Kor Goutbeek. Marc van Kempen maakte de foto.       

1. Waarom heb je gekozen voor een eigen onderneming? 
Met glas-in-lood maken ben ik op mijn 16e al begonnen in het bedrijf van mijn oom. Hier heb ik alle aspecten van dit mooie ambacht mogen leren; van productie tot montage tot leiding van omvangrijke projecten. School lag me niet zo en ik kreeg zelfs vrijstelling voor die ene verplichte dag naar school in de week die tot je 18e geldt. Ik zit dus al ruim17 jaar in het vak.  Bij mijn oom hielp ik mee aan grote klussen als het Tuschinksi in Amsterdam, het Paleis op de Dam maar ook het restaureren van een hoop Nijmeegse kerkramen. Dit vak kun je niet echt leren op school, na 5 jaar heb je het pas echt onder de knie. Het leuke is dat mijn oom ook begonnen is op de Daalseweg in het pand wat nu de Albert Hein is geworden. Het pand waar we nu zitten  heeft eerst lang  leeg gestaan en was daarvoor een smederij en later nog opslag en een verhuiswinkel en zit op een mooie locatie. 

We hebben hier een gezellig team van hoofdzakelijk familie. Het voordeel van een familiebedrijf  is dat iedereen erg betrokken is bij de zaak en er het beste uit wil halen. Iedereen die bij ons werkt leert alle werkzaamheden te beheersen, zo krijg je feeling voor het materiaal en wordt je beter en flexibeler inzetbaar. Elke dag hier is weer anders. Voor mij was het openen van een eigen zaak een logische keuze, ik kom uit een ondernemersgezin en had er gezien mijn historie met het glazeniersbedrijf alle vertrouwen in. 

2. Hoe ziet je werkdag er uit? 
We zijn tussen 10 en 18 uur open en werken in ons atelier achter in de winkel aan mooie projecten. Ik ben ongeveer een kwart van de tijd buiten aan het werk, bezig met het terugplaatsen van ramen bijvoorbeeld. 

3. Wat voor klanten hebben jullie? 
Veel mensen uit Oost komen gewoon even binnenlopen in de zaak. Op de Daalseweg is er veel verkeer, veel aanloop, dat is wel fijn.  Oost telt veel jaren 30 woningen met glas in lood, en veel mensen willen dat tegenwoordig terug in jaren 30 stijl. Vaak zijn ze in de loop der jaren vervangen door glas dat meer licht door laat. Andere klanten zijn bedrijven, projectontwikkelaars of kerken. Een mooie klus waar we op het moment mee bezig zijn is een lichtkoepel van wel 100 panelen en een doorsnee van 10 meter!  

4. Wat zijn je kwaliteiten? 
Ik ben secuur. Ik kan goed tekenen en ontwerpen en ben goed in contact met mensen, om er zo achter te komen wat ze nou eigenlijk willen.  Ik ben even goed in het ontwerpen als het restaureren. Ik vind beide ook even leuk. Het is namelijk ook prachtig om iets dat jarenlang lag te verstoffen een nieuw leven in te blazen.   

5. Wat zijn je toekomstplannen? 
Ik hoop heel lang te blijven op deze fantastische plek. Ik hoop nog lang mooie klussen te kunnen blijven doen. Als het nodig is kunnen we nog groeien maar het gaat nu prima zoals het is. Ik hoop dat mensen uit de buurt blijven langskomen en dat ik deze buurt als een warm bad kan blijven ervaren. 

Lees meer op www.glasateliernijmegen.nl 

Reacties