Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Appeltaartsessie

 

Samen energie én geld besparen?
Organiseer een ‘appeltaartsessie’ bij jou in de wijk

Beste Buurtbewoner,
Veel mensen weten niet goed hoeveel energie ze verbruiken, hoe hun energierekening is opgebouwd en welk apparaat bij hen het meeste verbruikt. En daardoor weten ze niet welke maatregelen ze het beste kunnen nemen om energie en geld te besparen.

Vooral de wat oudere woningen zijn minder goed geïsoleerd en vertonen plekken waar warmte  weglekt, waardoor de energierekening onnodig hoog is. Maar de warmtelekken zorgen ook voor een lager wooncomfort (denk hierbij aan koudeval bij het raam, tocht, koude voeten) en voor gezondheidsproblemen als gevolg van vocht en schimmel. Vaak zijn er hier- door meer onderhoudskosten (rottend hout) en meer ongedierte in de woning.

Leren van elkaar 
Duurzaam Hengstdal ondersteunt daarom de zogenaamde ‘Appeltaartgesprekken’. Hierbij kijken we samen met andere woningeigenaren uit de buurt naar oorzaken van die warmtelekken en proberen we oplossingen te vinden. Ook zijn er (energie)experts aanwezig die nuttige tips kunnen geven.

De woning van de gastheer wordt voorafgaand aan het gesprek met de expert doorlopen. De concrete tips die hieruit naar voren komen, worden ook tijdens het appeltaartgesprek ingebracht. Samen met alle deelnemers vergelijken we de energierekeningen.

Ook bespreken we klachten over comfort en gezondheid. Zo hoor je van andere deelnemers hoe zij vergelijkbare problemen hebben opgelost. En daarmee krijg je mogelijk voorbeelden te zien van buurtgenoten die hun energierekening al flink verlaagd hebben c.q. comfort- en gezondheidsproblemen hebben opgelost. Zo ontvangt iedere deelnemer een op maat gesneden overzicht van de besparingsmaatregelen die hij of zij zelf kan nemen.

Gezocht: gastheren/-vrouwen
De appeltaartgesprekken worden bij een bewoner thuis georganiseerd. Deze gastheer/-vrouw bakt een appeltaart (goede recepten zijn beschikbaar), nodigt buren/bekenden uit de wijk uit en stelt zijn keuken-tafel beschikbaar voor een goed gesprek.

Als ‘wederdienst’ loopt een energieadviseur vooraf- gaand aan het gesprek samen met de gastheer de woning door en geeft de gastheer tips over mogelijke (energiebesparende) maatregelen. Vanuit Duurzaam Hengstdal is er naast de energieadviseur ook iemand aanwezig die het gesprek zal leiden.

Interesse? 
Vind jij het leuk een appeltaartgesprek te organiseren en zo je buren/kennissen te helpen een flinke stap te zetten met energiebesparing/verbetering van hun woning? En vind je het niet erg een appeltaart te bakken? (als wel: deze kunnen ook vanuit Duurzaam Hengstdal worden aangeleverd). Of wil je toch eigenlijk vooral eens een op maat gesneden advies voor jouw woning van een expert? Meld je dan nu aan per email naar: , wij vertellen je graag meer ... !

Met hartelijke groet,
Duurzaam Hengstdal