Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Hengstdal Energie

Stel je eens voor... Hengstdal-energie

Stel je eens voor,  het is 2020.,

In de afgelopen drie jaar is al meer dan 50% van de buurtbewoners overgestapt op groene energie die voor een groot deel lokaal opgewekt wordt. Maar nog belangrijker is dat in 65% van de woningen in de buurt energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd. Het is het door de buurt opgerichte lokale energie-initiatief  Hengstdal-Energie, die deze resultaten heeft weten te bereiken. Onder het moto “voor de buurt, door de buurt” wordt kennis over energie besparen gedeeld, centrale daken voorzien van zonnesystemen, leveranciers geselecteerd en energie gezamenlijk ingekocht.

Een van de Hengstdal-Energie projecten is het appeltaartgesprek. De naam “appeltaartgesprek” heeft in het Hengstdal een geheel eigen invulling gekregen. Naast samen met buurtgenoten genieten van een lekker stukje appeltaart staat het nu synoniem aan de energierekeningen vergelijken en samen energie besparende maatregelen nemen. Natuurlijk is een lagere energienota prettig maar het is vooral hogere comfort en gezondheidsaspecten, die buurtbewoners belangrijk vinden. Vanaf het moment dat de gemeente Nijmegen mensen uit het Hengstdal met afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid bood de energiecoachopleiding te volgen is het snel gegaan. Deze energiecoaches hebben inmiddels 65% van de buurt aangezet tot energie besparen. Als gevolg daarvan zijn deze kosten per huishouden gemiddeld met 38% gedaald.

De samenwerking die in 2017 ontstond tussen de aannemers uit de Spoorweg combinatie, uitvoerders van de renovatie van de Spoorbuurt, en Hengstdal-Energieheeft enorm bijgedragen aan het behaalde resultaat. Met de menukaart van energiemaatregelen, de demonstatiewoningen, de bewonersbijeenkomsten maar vooral door de adviesgesprekken aan de keukentafel zijn ook veel huiseigenaren in het Hengstdal overgegaan tot het nemen van energie besparende maatregelen. Het duidelijke advies, de perfecte service en de persoonlijke aandacht van de Spoorwegcombinatie en de overige betrokken lokale bedrijven heeft dit mede mogelijk gemaakt. Een mooi bijkomend effect van de door Hengstdal-Energie geïnitieerde collectieve inkoop is dat dit nu ook gebeurd voor biologische groente, internet acces, zorg en vervoer.

Ook de samenwerking tussen de woningbouw corporaties en Hengstdal-Energie is een voorbeeld hoe,  door met respect voor elkaars belangen,  in korte tijd veel gerealiseerd kan worden. Vanuit de goede relatie dieHengstdal-Energie heeft met de vele huurders in de wijk zijn voorstellen gedaan en ook uitgevoerd om de huurwoningen energiezuiniger te maken.

Vanaf de start heeft Hengstdal-Engergiede samenwerking gezocht met lokale leveranciers, het netwerk bedrijf Alliander en kennis gedeeld met andere lokale energie initiatieven. Zo wordt nu op meerdere plaatsen in de wijk elektrische auto’s geladen met zonne-energie. Bij inzet van innovatieve producten wordt goed samengewerkt met het HAN Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). De begeleiding van een pilot van zonnepanelen,  die gelijktijd ook warmte opwekken (PVT) heeft zowel voor de studenten, de leverancier en de wijk waardevolle kennis opgeleverd.

Blijft dit een droom of zou dit wel eens werkelijkheid kunnen worden?. Heb jij ideeën om deze droom een stukje meer realiteit te laten worden of wil je gewoon je mouwen opstropen en aan de slag?. Meld je dan aan bij .