Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Wat doen wij

Duurzaam Hengstdal biedt op dit moment een aantal mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met energiebesparing of het zelf opwekken van duurzame energie. We zetten ze voor u op een rijtje.


Appeltaartgesprek
Genieten van koffie met appeltaart en samen met een klein groepje buurtgenoten je energierekening doornemen en tips delen over hoe het goedkoper kan. Tijdens het appeltaartgesprek krijg je, onder begeleiding van Duurzaam Hengstdal, inzicht in je energierekening en bespreken we wat je kunt doen om op je rekening te besparen. Het inzicht geeft antwoord op vragen als ‘hoeveel energie verbruik ik?’, ‘is dat veel of weinig ten opzichten van wat normaal is?’ en ‘als ik wil besparen wat is dan de juiste aanpak?’.


Tijdens het appeltaartgesprek bespreken we de volgende onderwerpen.

  1. De energierekening: hoe zit dat, waar betaal ik voor en aan wie?
  2. Vergelijken: hoeveel verbruik ik t.o.v. mijn buren en waar zitten de verschillen?
  3. Besparen: hoe kan meer comfort samengaan met een lagere gasrekening?
  4. Opwekken: hoe kan ik zelf of met mijn buren de elektriciteitsrekening verlagen?

Doet u mee? Vergeet dan vooral niet een recente energierekening mee te nemen!
Wilt u een appeltaartgesprek bijwonen of buren bij u thuis uitnodigen? Stuur dan een mail naar voor meer informatie.

Lees hier meer over hoe je  een 'appeltaartsessie' kunt organiseren in je wijk, met steun van Duurzaam hengstdal.


LED koffer
Nog geen ervaring met LED-lampen? Duurzaam Hengstdal brengt licht in het donker. Met LED-lampen spaart u uw portemonnee en het milieu. Maar het kiezen van de juiste LED lamp blijkt vaak lastig. Welke LED lamp vervangt een 60 watt gloeilamp en is de kleur dan wel hetzelfde? In de LED koffer vindt U een assortiment van 16 verschillende LED-lampen om uit te proberen. U kunt de verschillende lampen enkele dagen in alle rust thuis te proberen.

De lampen die u wilt aanschaffen kunt u daarna eenvoudig kopen bij een supermarkt of woon­(internet)winkel.

Reserveer de LED koffer door een email te sturen naar .


CV Optimalisatie
In de zoektocht van Duurzaam Hengstdal naar manieren om energie te besparen kwamen we erachter dat veel cv-ketels verkeerd staan afgesteld en dat met een juiste afstelling veel energie bespaard kan worden. Een besparing van 10 tot wel 40% op gasverbruik is niet ongewoon (bron cvtuning.nl). Het juist afstellen van de cv-ketel spaart niet alleen het milieu, het is ook goed voor de energierekening. Het goed waterzijdig inregelen van uw CV installatie is een prima manier om CO2 uitstoot te verlagen maar uw binnenklimaat te verbeteren.

Wilt u weten of CV optimalisatie ook voor u de mogelijkheid biedt om energie te besparen? Stuur dan een mail naar: 


Samen zonnepanelen plaatsen
Duurzaam Hengstdal werkt aan het realiseren van een zonnepanelenproject (gebaseerd op de Regeling Verlaagd Tarief). Hierbij investeren bewoners samen in zonnepanelen op een groot dak in Hengstdal en vormen een coöperatie. Particulieren en kleine bedrijven binnen het postcodegebied 6523 en aangrenzende postcodegebieden kunnen via een lening deelnemen aan de coöperatie.

De deelnemers zijn samen eigenaar van de zonne-installatie. Zij ontvangen 15 jaar lang een fiscale korting op de energiebelasting, zogenaamd ‘Salderen op afstand’.  Dit geeft een verwacht rendement van 5% en draagt bij aan verlaging van de CO2 uitstoot.

Wilt u meer weten over dit project, stuur een email aan:


Sluit je aan!
Wil je meehelpen om de wijk duurzamer te maken? Stuur dan een e-mail naar: .

Duurzaam Hengstdal