Door Grieta Spannenburg
Ze behaalden een prestigieuze landelijke prijs: wijnkoper van het jaar 2009! Wijnhandel P. de Bruijn is een begrip in wijnminnend Nederland. En dit bedrijf staat in onze wijk. De eigenaren, twee broers, varen hun eigen ?eigenwijze? koers, door trouw te blijven aan la France. Want, De Bruijn verkoopt alleen wijnen uit Frankrijk. ?We volgen het Franse weer daarom op de voet. Dat is deels ook het spannende van dit vak. Als de weergoden ons goed gezind zijn, dan vinden de klanten ons vanzelf.?
Op de dag dat ik een van de broers De Bruijn spreek, Eric, is het buiten uitermate winters met sneeuw- en hagelbuien. ?Trots en vereerd?, voelt Eric zich met de prijs die hun ten deel is gevallen. ?We zijn bijna een kampioenenwijk,? zegt hij met verwijzing naar de prijs die Café Jos zojuist ten deel is gevallen. Het statige pand van De Bruijn aan de Bijleveldsingel was mij al geregeld opgevallen, ik had echter geen idee dat je ook als particulier hier terecht kunt. ?Zeker wel,? zegt Eric. ?Iedereen wordt hier voorzien van advies. We ogen alleen niet als standaardwinkel, maar meer dan de helft van onze inkomsten komt vanuit de particuliere markt. De andere helft betreft horeca, waaronder alle sterrenrestaurants, en ook uiteraard de relatiegeschenkenbusiness. Zeker nu tegen het einde van het jaar.?
Frankrijk, gouden wijnland
Wijnhandel zijn ze al sinds 1772. En sinds 1952 hofleverancier. ?Wat ik zo prachtig vindt, is dat de Fransen leven om te eten en te drinken, terwijl het bij de Nederlanders meestal andersom is,? vertelt Eric. We zitten samen aan een grote tafel, met een wijnglas gevuld met water voor ons. We filosoferen wat over de vele wensen van mensen en de hedendaagse ?hebberigheid?. ?Tegenwoordig voelen handelaren zich verplicht om wijnen van over de hele wereld in huis te hebben. Er wordt soms ook gevraagd naar flessen uit nieuwe wijnlanden zoals Australië, Argentinië en Zuid-Afrika. Wij blijven bij Franse wijnen, het is een gouden wijnland.? En hij voegt eraan toe: ?het is ook genoeg, om ons puur op Frankrijk te richten.?
Zijn eigen favoriete wijn is een rode Bordeaux, en wit uit de Bourgogne. ?Liefst eentje uit het magische jaar 2000; een prachtoogst door de mooie zomer.? Ook champagne kan hem zeer bekoren. ?We hebben in Nederland absoluut geen cultuur voor wat champagne betreft. Als je hier in een restaurant een lekker glas champagne drinkt met je vrouw, krijgen medegasten daar snel allerlei gedachten bij. Zoals; die is hier niet met z?n eigen vrouw. Of; wat een showbal, zeker iemand die in duistere handel zit.? En dat terwijl de Fransen blijkbaar geregeld een bubbelfles opentrekken. Tip van Eric: ?de beste tijd om champagne te drinken is rond het middaguur. Dat is het moment waarop je de mooiste smaaksensatie beleeft.?
Weer en bodem essentieel
Als het in Frankrijk een koude winter wordt met sneeuw en vriesweer, is er nog geen nood. ?Vorst doodt bacteriën en de stokken kunnen het hebben.? Wel moet het in maart voorbij zijn met dergelijke weersomstandigheden. ?Zo eind maart komt de bloem, de ?fleur?, tot ontwikkeling en die is erg fragiel. Die mag echt niet bevriezen!? Sommige wijngaarden zetten op zulke momenten heaters in, maar soms is het ook slikken en je verlies nemen. Eric heeft zijn Franse zomer graag droog en vrij zonnig. Afgelopen zomerseizoen verliep echter anders. De redding kwam ditmaal van het najaar. ?September heeft het seizoen goed gemaakt. Maar het was zeer spannend, want je kunt de druiven ook niet te lang laten hangen.?
Naast zon, wind en temperatuur, is het de bodem die essentieel is voor de wijnbouw. Als de stokken dichtbij elkaar worden geplant, zoals tegenwoordig gangbaar is, dan moeten de wortels dieper de grond in, tot zo?n 8 meter diepte. ?En juist dat leidt tot de typiciteit van de wijn.?
Tot slot wandelen we door de uitgestrekte wijnkelders, onder het pand. Het ruikt er naar houten wijnkistjes en ik kijk mijn ogen uit. Wilt u zich vergapen aan de wijnen die Eric en Joost de Bruijn voor u in voorraad hebben? Bezoek dan de website www.debruijnwijnkopers.nl.
WIJNTIPS VAN ERIC DE BRUIJN VOOR KERST
Begin voor het diner met een lekker glas champagne (uit Frankrijk dus, want anders is het geen echte!)
Bij het voorgerecht een Domaine Gibault. Een witte wijn met een rijpe smaak en een mooie geur van kruisbes en ananas.
Bij het hoofdgerecht een breed inzetbare rode wijn die veel bij wild en vlees wordt gegeten: Côtes du Rhone Villages ?Les Becs Fins?. Kruidig, fruitig, vlezig en bijna inktzwart van kleur.