Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Gasloos? Debat wordt vervolgd. Elektrisch koken: een CO2 ramp

Hans
14 mei 2018 , 804x gelezen

In Nijmegen-Oost zwelt de discussie aan over of een gasloze wijk wel zo duurzaam is. Hierbij een bijdrage van wijkbewoner Hans:

Hoeveel CO2 produceer je als je met aardgas kookt of elektrisch?

Als je 1 m3 aardgas verbruikt, produceer je 1,785 kg C02

Voor dezelfde hoeveelheid warmte als met 1 m3 gas heb je 10 kWh (exact 9,76 kWh) elektriciteit nodig. (zie bron 1)

In Nederland komt bij de produktie van 1 kWh elektriciteit 0,5 kg CO2 vrij. (zie bron 2)

Voor dezelfde warmte van 1 m3 aardgas via 10 kWh elektriciteit produceer je dus 5 kg CO2.

Koken op elektriciteit verhoogt de CO2-uitstoot met een faktor 2,8 ten opzichte van koken op gas.

Organisaties als Milieu Centraal propageren het koken op elektriciteit in plaats van op gas. Milieu Centraal geeft op haar website geen enkele argumentatie/berekening waarom. (bron 3)

Koken/verwarmen met elektriciteit in plaats van aardgas maakt Hengstdal tot een grotere CO2 vervuiler. Hengstdal met aardgas is duurzamer in termen van CO2 (klimaataccoord van Parijs) dan zonder.

Bronnen:

https://www.energieconsultant.nl/energiemarkt/energie-berekeningen-uit-de-praktijk/omrekening-van-m3-n-naar-kwh/

https://wisenederland.nl/groene-stroom/wat-sjoemelstroom

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/kookplaat-en-keukenapparaten/

Reacties

Johan 24 juni 2018
Ik heb Hans al eerder aangeboden dat hij bij ons kan komen kijken en verifieren dat hij er flink naast zit met zijn berekeningen. Helaas is hij daar niet op ingegaan en lijkt het inderdaad op stemmingmakerij. Hans, je bent nog steeds van harte welkom!
Peter 24 juni 2018
Dit is een nutteloze discussie, want het is heel simpel. Het aardgas gaat verdwijnen, te beginnen in Hengstdal. Wil je niet de rest van je leven met butagasflessen willen sjouwen, dan zul elektrisch moeten gaan koken. Van de mogelijke systemen is de inductiekookplaat de zuinigste. Dat is ook wat Milieucentraal aangeeft, met de opmerking dat bij toenemende duurzame opwekking het ook nog minder CO2 uitstoot veroorzaakt. Een term als "CO-ramp " is, gezien het kleine aandeel van het koken in het energiegebruik, pure stemmingmakerij en dient geen enkel doel.
Hans 12 juni 2018
Ha Jos, Het klopt dat ik me beperkt heb tot de vergelijking van de CO2-uitstoot van de hoeveelheden gas en elektirciteit die eenzelfde hoeveelheid energie leveren. Zoals je van de natuurkundeles weet treedt bij ieder omzettingsproces van energie energieverlies op. Bij de produktie van elektriciteit wordt eerst fossiele brandstof verbrand (1), daarmee wordt water verhit tot stoom (2), die turbines aandrijven (3) die via spoelen elektriciteit opwekken (4). In ieder van deze 4 stappen treedt energieverlies op. Dat geldt tenslotte ook voor jouw elektrisch kookfornuis, waar elektriciteit wordt omgezet in warmte (5). Bij het transport van elektriciteit en de omvorming van hoog-voltage naar laagvoltage treedt ook nog energieverlies op. Bij het transport van aardgas treedt geen energetisch transportverlies op. Het aardgas in jouw keuken is energetisch identiek aan wat de Gasunie in de leiding heeft geperst. De omzetting van gas naar kookwarmte (1) is het enige omzettingsproces. Als je deze faktoren bij de vergelijking van gas en elektriciteit betrekt valt de vergelijking nog veel ongunstiger uit voor elektriciteit. De CO2 ramp is eigenlijk nog veel groter. Mij leek de calorische vergelijking al verontrustend genoeg. Warme groeten
Jos 2 juni 2018
Beste Hans, Ik sluit me aan bij Johan V. Je vergeet in jouw berekening compleet rekening te houden met het rendement. Ik kan helaas nergens betouwbare cijfers vinden over het rendement, maar het is weldegelijk een feit dat bij het gasfornuis heel erg veel warmte verloren gaat aan het verwaremn van de lucht ipv de pan. Je kunt simpel dit zelf experimenteren: Verwarm een pannetje met exact 1 L water op een gaspit op volle kracht. Hou de tijd bij. Stop de tijd als het water eenmaal kookt (= exact 100ºC, dus een thermometer nodig!) Bepaal het aantal m3 gas en vermenigvuldig dit getal met de 35,1 miljoen Joule. Doe dit nu met een INDUCTIE kookplaat (maakt veel uit!) Zet de kookplaat vol aan en meet hoelang het water er over doet om te koken (100ºC). Bepaal het aantal kWh en vermenigvuldig dit met 3,6 miljoen. Het rendement blijkt uit diverse bronnen ongeveer 90% te zijn van een inductiekookplaat. Ik kan je alvast garanderen, dat je dit nooit zult bereiken met gas. Een ander aspect is dat een inductiekookplaat een timer functie heeft, dus je kookt nooit langer dan dat nodig is. Dat scheelt op een jaar erg veel. (afhankelijk per persoon) Je hebt zeker een punt dat je niet kunt zeggen dat jouw stroom 100% groen is. Exhter je laat ook achterwege dat het percentage duurzame energie in Nederland steeds meer groeit (ja, ook de sjoemelstroom weggelaten). Daarbij komt ook nog eens dat, als je ene thuisbatterij hebt, je echt 100% op jouw eigenzonnepanelen kunt koken. Hoe ver wil jij met je berekeningen gaan? Want ja het maken van een thuis batterij en zonnepanelen kost ook CO2, maar het transport en het verkrijgen en oppompen van aardgas kost ook CO2. En dat stopt nooit. Ik denk dat zowel jij als ik weten, dat aardgas ten einde is en dat we moeten zoeken naar het beste alternatief. Koken op inductie is vergelijkbaar met koken op gas, qua gevoel. En het gaat gasloos. En dat is waar de wereld naar toe gaat. Wellicht gaan we ooit koken op waterstof, maar deze techniek is nog jaren verwijderd van toepassing. https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/huishoudtoestellen/inductiekookplaat-sneller-en-energiezuiniger/ https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/kookplaat-en-keukenapparaten/
Johan 28 mei 2018
hallo Hans, ik heb in de afgelopen 4 dagen de meters in ons huis in de gaten gehouden tijdens het koken. Plus natuurlijk de stroomproductie van de windmolens. Op alle momenten werd meer stroom geproduceerd dan wij met koken en andere activiteiten gebruiken. Dus nul CO2 uitstoot. Nou zijn die 4 dagen niet representatief voor het hele jaar, maar het geeft wel een indicatie dat op jaarbasis de CO2-emissie van elektrisch koken heel laag kan zijn. Als je de het zelf wilt zien, kom maar langs. Groetjes, Johan V. tel. 0654674047
Johan 22 mei 2018
Hallo Hans, als wij koken en de zon schijnt of het waait dan zitten wij op nul CO2-emissie, geen 0,5 kg CO2. Kijk ook eens naar verschil tussen keramisch en inductie koken. Conclusie: inductie koken heeft de toekomst, al helemaal als de windparken op de Noordzee in bedrijf komen. Is zuinig en gezond voor binnenklimaat agv NOx en watervorming bij koken op gas.
Hans 22 mei 2018
Ola Johan, Ik tref in jouw reaktie geen enkele berekening aan. Je maakt bovendien de klassieke denkfout dat de stroom die jij gebruikt van je zonnepanelen/windmolens komt. Zolang je bent aangesloten op het elektriciteitsnetwerk kun jij op ieder moment van de dag op iedere dag in het jaar koken. Daarvoor gebruikt Nederland gas, kolen, hout en afval. Die elektriciteit gebruik jij bij het koken (met ,5 kg CO2 uitstoot per kWh). De stroom van jouw panelen zorgt er alleen maar voor dat die kookelektriciteit niet méér dan ,5 kg CO2 per kWh kost. Heb je de toegevoegde links wel bekeken ?
Johan 21 mei 2018
Hallo Hans, jouw berekeningen kloppen niet of helemaal niet. Electrisch koken kun je via inductie en keramisch. Inductie is veel efficienter en handiger. Bij koken met gas gaat de meeste warmte langs de pan op met de vlam. Bij koken op inductie niet, je hebt ook geen hete plaat, die warmt wel wat maar niet veel op. Kortom: je moet dus corrigeren voor de inefficiente manier van verhitten met gas. Een tweede cruciaal aspect is dat mijn stroom wordt opgewekt uit zon en wind. Ik heb zelf al 10 jaar zonnepanelen op het dak liggen die jaarlijks 2000 Kwh leveren. Ook heb ik nog aandelen in het windproject Windpower. Mijn electriciteit komt dus niet uit gas, maar van de zon en de wind. Overigens koken we pas 2 jaar op inductie, maar ik zag geen significante toename van stroomgebruik. We wekken hier op het dak genoeg op om het inductie koken te compenseren. Verder vergeet je dat inductie koken veel gezonder is dan koken op gas, waabij NOx (NO2 en NO) vrijkomt net als uit uitlaatgassen. Bij koken op gas komt ook water vrij dat ergens heen moet. Heb je allemaal niet meer als je inductie kookt. Als je eenmaal over bent op inductie wil je nooit meer terug. Ergo: inductie koken is energetisch beter, en ook nog beter voor je longen cq. je gezondheid! Groetjes, Johan V.
Bekijk al het nieuws uit je buurt »