Ze houdt van koken, van mensen om zich heen en van een goed gesprek. Toen een vriend een plek aan haar tafel reserveerde was dat het begin van meer. Sinds het jaar 1999 is op de meeste maandagavonden het huiskamerrestaurant geopend. Een intieme plek voor een ieder die niet bang is om andere mensen te ontmoeten.
Door Grieta Spannenburg
Het is een mooi pand waar ik deze dinsdagochtend langs ga, ergens in Oost. Hier woont Jeanne, de kokkin van de maandagavonden. In het grote woonvertrek klinkt vriendelijke muziek op de achtergrond, terwijl haar man in de achterkamer de laatste resten van de ?restaurantavond? opruimt. Hij is er altijd bij. Niet als kok, wel als eter, afwasser en afruimer. En als animator, voor als het gesprek stil mocht vallen.
Broodroof?
In grote steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, ziet de horeca huiskamerrestaurants als een serieuze bedreiging. Broodroof. Jeanne heeft wel enig idee hoe dat komt. ?Er wordt daar door sommigen een enorm groot bedrag gevraagd voor een avondje eten, niet zelden rond 60 euro. De mensen krijgen daarvoor een avondmaal en kunnen zoveel drinken als ze willen.? Tja, en daar worden de officiële restaurants nogal nerveus van. Deze praktijken hebben zelfs het landelijke nieuws gehaald. Voor haar huiskamerrestaurant gaat het niet om geld verdienen. Dat is ook onmogelijk, als je hoort dat het 12 euro kost om mee te eten. Drankjes en koffie toe worden apart afgerekend, maar ook dat zijn zeer bescheiden bedragen.
Wie schuift aan?
?Een van de voornaamste redenen dat ik dit doe is dat ik heel erg van koken geniet,? zegt Jeanne. ?Het is heerlijk om van simpele ingrediënten iets lekkers te maken.? Zij kookt altijd vegetarisch, maar denk nu niet gelijk dat de gasten alleen maar bestaan uit linksdraaiende natuurvoedingwinkel-types. Het is een redelijke doorsnee van de bewust levende Nijmegenaar die in dit privé-restaurant aan tafel gaat. En, zoals al in de inleiding gezegd, het zijn mensen die er niet voor terugdeinzen om met onbekenden aan de praat te gaan. Het heet dan ook Samen aan Tafel. Met maximaal acht a negen personen wordt er gedineerd, er is één menu en men zit aan één grote tafel. Waar allerlei thema?s aan bod kunnen komen. Er zijn ook mensen die elkaar vaker ontmoeten aan de dis van Jeanne, waardoor het gesprek helemaal als vanzelf loopt.
Eer van je werk
Een van de dingen waar Jeanne blij van wordt, is als haar gasten het eten met smaak tot zich nemen. ?Eer hebben van je werk en een compliment krijgen, dat is hartstikke leuk.? Na een goed verlopen avondje is ze dan wel behoorlijk moe, maar wel zoals dat heet- voldaan. ?En wat kook ik dan? Zeer wisselend, maar ik heb wel wat met Italiaans en Indiaas. Dat zijn sowieso keukens die veel vegetarische gerechten kennen.? Ze vindt het prettig om mensen te laten merken dat je zonder vlees een heerlijke maaltijd kunt opdienen. ?En niet met vleesvervangers als tahoe, of met bonen. Maar met andere ingrediënten, zoals paddenstoelen of kaas.? Inspiratie voor haar gerechten wordt opgedaan uit kookboeken, tijdschriften over eten, en via vrienden. En uiteraard let Jeanne extra op als ze uit eten gaat. ?Je moet goed kunnen proeven en ruiken, wil je een lekker gerecht samen kunnen stellen.? In een studentencafé in Leipzig vroeg ze eens om van meerdere gerechten van de kaart iets te mogen proeven. Met alle zintuigen geopend geeft dat kansen voor een nieuw eigen menu.
Via via
Hoeveel huiskamerrestaurants er in Nijmegen zijn is onbekend. Zelf heeft ze nog nooit in eenzelfde context bij een ander gegeten. Wel hoort ze via via het een en ander. Er zijn er dus meerdere, in onze wijk. Allemaal met hun eigen kring van mensen die komt dineren. Die kring wisselt van samenstelling en het gaat altijd via mond-op-mond-reclame. Zo zullen de diverse huiskamerrestaurants ook hun eigen avonden hebben dat ze beschikbaar zijn. En hun eigen tijden. Bij Jeanne wordt in de winter gegeten tussen 18.30 en 20.30 uur. Daarna gaat ieder zijns weegs. En hoe bereikt u Jeanne? Via uw netwerk? Of anders via ons. Met een e-mail aan de wijkkrant . Wij voorzien u dan van het telefoonnummer om een plekje aan tafel te reserveren.
Een menu zoals dat door Jeanne deze winter wel eens geserveerd zal worden:
Vooraf
Witlofschuitjes met tapenade.
Pompoensoep met crème fraîche.
Hoofdgerecht
Geitenkaastimbaaltjes met paddenstoelen en sjalottenwijnsaus. Als groente daarbij spruitjes, gestoofde peertjes en knolselderijpuree.
Toe
Appelcrunch met crème fraîche.