Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Verslag warmtescans in Hengstdal; ‘what you see is what you get’.

Wim van der Wiel (Duurzaam Hengstdal)
12 maart 2018 , 740x gelezen

Duurzaam Hengstdal is in februari twee weken de wijk in geweest met een warmtecamera. Er hadden zich uiteindelijk 30 bewoners aangemeld voor het laten maken van een scan van hun woning, er was dus genoeg te doen.
Vijf vrijwilligers zijn - na een korte training - op pad geweest en hebben weer heel wat meegemaakt, gezien en geleerd. Het weer hadden ze gelukkig mee; redelijk koud, en geen regen.

De meeste bewoners vonden het interessant om mee te kijken met de foto’s die gemaakt werden, er is menig onderhoudend gesprek gevoerd, hier en daar zelfs vergezeld van een lekker bakje koffie.
(Op de fotocollage bovenaan is een impressie te zien; de kleur blauw betekent dat de temperatuur laag is en de kleuren rood en wit betekenen dat temperatuur hoog is en dat er mogelijk warmte van binnen naar buiten lekt. De kleuren groen en geel zitten daar tussenin). 


Na het zien van zoveel huizen gaan er op een geven moment een aantal overeenkomsten opvallen. Zo was er vooral warmteverlies te zien bij aansluitingen, naden en kieren, maar bijvoorbeeld ook tussen dak en gevel. Bij een aantal lateien boven de ramen zagen we vaak warmte uitstralen, deze werken dus als een koudebrug. Veel deuren, paneeldeuren van openslaande tuindeuren of complete puien willen ook nog vaak warmte uitstralen.
Ook aardig was om het verschil te zien tussen huizen naast elkaar. Eén bewoner wilde zelfs het dak van z’n buurman speciaal op de foto hebben, omdat hij wist dat deze in tegenstelling tot hijzelf géén dakisolatie had. Met behulp van de foto wilde hij zijn buurman graag het verschil laten zien in warmteverlies.
Tot slot was er natuurlijk warmteverlies bij veel kleine dakraampjes, glas in lood ramen, luikjes, kelderdeuren e.d.

Inmiddels staat de lente weer voor de deur. Als het aan het einde van het jaar weer koud wordt, zullen we ongetwijfeld weer een warmtescanproject organiseren. Wil je je alvast aanmelden, stuur dan een email naar duurzaamhengstdal@gmail.com. We zetten je dan op de lijst.

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »