Hoewel de meeste mensen zeer tevreden zijn over het samenleven en wonen in Oost, is er ook het besef dat er wel knelpunten zijn en zeker ook mogelijkheden om het leven en wonen (nog) fijner en prettiger te maken. Sinds dit voorjaar zijn daarom een aantal medewerkers van Bindkracht, gemeente, wijkverpleging en wooncorporatie bezig met onderzoek voor aanpak van de mogelijkheden.
Uit gesprekken met actieve bewoners in de wijken kwam bijvoorbeeld dat er behoefte is aan sociale ontmoetingsplekken, aanpak van eenzaamheid en het betrekken van meer bewoners.
Om dat beter te onderbouwen zijn er daarop zoveel mogelijk vragenlijsten verspreid met vragen als Wat vind je van de activiteiten voor bewegen, cultuur, gezondheid en ontmoeting in je buurt en wat zou je daaraan zelf willen doen. Maar liefs 279 mensen (met 80 uit Altrade en meer dan 100 in Hengstdal) hebben de moeite genomen een hele lijst vragen te beantwoorden en bijna veertig wilden ook verder praten in werkgroepen.
Belangrijke thema’s voor Oost
Inwoners konden aangeven hoe belangrijk zij onderwerpen vonden door middel van sterren. Hoe meer sterren je gaf, hoe belangrijker je het thema vond. De onderwerpen met het hoogste gemiddelde, het meest belangrijke onderwerp voor de inwoners waren “Passend thuis" en ”Fijn wonen in je buurt”
Daarbij werd ”Passend thuis” vertaald met kunnen wonen in een huis en omgeving die past bij jou en “Fijn wonen in je buurt' met wonen in een buurt waar je elkaar kent, waar je je niet alleen voelt, waar je je gesteund voelt en waar plaatsen zijn om elkaar te ontmoeten.
Op de vraag 'Wat gaat er goed' kwam vooral naar voren dat de sfeer en de sociale cohesie werden gewaardeerd (door 40%), maar ook het wonen en het groen. Daartegenover dat groen ook door 14% werd genoemd bij de dingen die beter zouden moeten, naast de verkeersveiligheid die volgens 21% van de respondenten moet worden verbeterd, De volledige rapportage is op te vragen bij de projectleider.
Ook positief dat bijna 40 mensen verder wilden praten; daarvan waren er afgelopen 12 november 21 op de vervolgbijeenkomst in de Ark naast 15 professionals van verschillende organisaties als Woonwaarts, Bindkracht10, Sterker, GGD, Buurtteams Volwassenen en gemeente zoals buurtsportcoach, wijkregisseur sociaal, wijkregisseur veiligheid en projectmedewerker Stadsbeheer.
Uiteindelijk hebben zich 13 bewoners opgegeven om mee te praten in werkgroepen als: “Fijn wonen” (verbinding, participatie en cohesie/samenhorigheid), “Samenleven in je buurt” (je thuis voelen in je buurt omdat iedereen erbij hoort) en “Een thuis dat bij je past” (in wonen en omgeving).
Eind januari wordt een vervolgbijeenkomst (kick-off werkgroepen) georganiseerd voor de mensen die zich hebben opgegeven voor de werkgroepen. Er worden afspraken gemaakt hoe de werkgroepen de komende tijd aan de slag gaan. Uiteraard kunnen meer bewoners aansluiten. Een vraag aan de werkgroepen zal zijn hoe er meer bewoners betrokken kunnen worden om de ideeën goed te laten aansluiten op de behoefte.
Voor de rapportage over de respons van die 279 respondenten en meepraten in werkgroepen kunt u contact opnemen met projectleider Bea de Ruijter via .