Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

"Bezet, bevrijd en geplunderd": lezing rondom nieuw boek

Vrijdag 14 februari, 20.00-22.00 uur, lezing rondom de nieuwe uitgave "Bezet, bevrijd en geplunderd door Paul Klinkenberg en Paul Thissen. De lezing spitst zich toe op de situatie in Beek-Ubbergen en Ooij. Locatie: Supplement, beeld- & boekwerken, Van Randwijckweg 2, 6573 EJ Beek Ubbergen.

Titelbeschrijving: Bezet, bevrijd & geplunderd: Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945 / Paul Thissen, Paul Klinkenberg en Paul van der Heijden. Nijmegen: Vantilt, 2020. - € 19,95 

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen leidt tot een onthutsende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. 

Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze donkere kant van de bevrijding eindelijk te belichten. 

In het Vrijheidsmuseum te Groesbeek is van 17 januari tot 12 april een expositie onder dezelfde titel te bezichtigen. Zie daarvoor Vrijheidsmuseum Groesbeek.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.