Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Boek en tentoonstelling over de internationaal geroemde stencilkunst van KNUST

Boek en tentoonstelling

Boek 'Inktvingers, verschijnt 20 juni

Tentoonstelling 'Gekust door KNUST - 35 jaar stencilkunst', 21 juni t/m 22 september in Museum het Valkhof

Het Nijmeegse kunstenaarscollectief KNUST, met wortels in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, vergaarde in 35 jaar internationaal roem met zijn felgekleurde stencildrukwerk. 'Inktvingers. De stencilkunst van knust 1983-2019' is de eerste, zorgvuldig gedocumenteerde geschiedenis van dit lang onderbelichte kunstfenomeen, rijk geïllustreerd en in stijl vormgegeven.

Naast het boek opent in museum het Valkhof op 20 juni de tentoonstelling 'Gekust door KNUST', met een ruime selectie van het drukwerk en de mogelijkheid om KNUST-kunstenaars in het museum aan het werk zien.

KNUST opereerde tussen 1983 en 1987 vanuit het opvallende Nijmeegse kraakpand De Westland in Nijmegen-Oost en maakte daarna een doorstart vanuit een nieuw pand dat werd omgedoopt tot Extrapool in het centrum. Het kleurrijke drukwerk van de Nijmeegse kunstenaars werd aangekocht door musea in de hele wereld, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Inktvingers bevat een uitgebreide geschiedenis van KNUST, een fondslijst van de belangrijkste KNUST-uitgaven en vooral ook vele illustraties die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van KNUST de afgelopen vijfendertig jaar heeft doorgemaakt.

Met een van de makers van 'Inktvingers' en Knustenaar van het eerste uur, Alfred Boland, had de Wijkkrant een interview. Dit staat in de Wijkkrant van juni, die deze week verschijnt.

Over het boek

ISBN 9789460044311, paperback, rijk geïllustreerd in kleur, 208 pagina’s | €25,-. Verschijnt 20 juni

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.