Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Boek over meisjeslyceum Mater Dei

Oostenaar Marieke Smit promoveert op woensdag 18 september op een onderzoek naar drie door zusters geleide meisjeslycea in de periode 1914-1968. Een van die scholen is Mater Dei, nog altijd gelegen aan de Berg en Dalseweg. Mater Dei fuseerde met het Canisius College, de huidige naam van de school die is gehuisvest in het oude gebouw van Mater Dei. 

'In deugd en wijsheid groeien. Drie door zusters geleide meisjeslycea, 1914-1968' vertelt de geschiedenis van de meisjeslycea Fons Vitae, Mater Dei en het Theresialyceum. De zusters, lekendocenten en leerlingen die iedere dag door de gangen liepen, staan in dit boek centraal. Zij moesten echter rekening houden met de eisen en verwachtingen van anderen, zoals de congregatie die het schoolbestuur in handen had, ouders, het ministerie van Onderwijs en geestelijke hoogwaardigheidsbekleders.

Uit een veelheid aan bronnen schetst Marieke Smit een levendig beeld van het denken en handelen van de betrokken spelers. De analyse getuigt van empathie én distantie. Marieke Smit: "Er zijn in NIjmegen vast veel oud-leerlingen van Mater Dei die over hun school willen lezen. Wat vind ik zo interessant aan mijn onderzoek? Het gaat over de vraag hoe meisjes hun katholiek-zijn, hun vrouw-zijn en hun hoge opleidingsniveau met elkaar verenigden. Ze leefden immers in een tijd waarin het dominante ideaalbeeld voor vrouwen dat van de moeder en huisvrouw was. Wat moesten zij met hun opleiding gaan doen? Ik ben in de schoolarchieven, de archieven va de onderwijsinspectie, van de zustercongregaties en in stadsarchieven op zoek gegaan naar bronnen die dit verhaal van binnenuit konden vertellen. Een algemeen stukje over mijn onderzoek staat hier."

  • ISBN 978 90 5625 512 1 
  • Omvang 484 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 680 
  • Prijs €22,50 
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.