Aan de Waldeck Pyrmontsingel hebben vier jonge ondernemers sinds kort hun brouwerij gevestigd. ‘Brouwtoren’ staat er met ferme zwarte letters op het gebouw.
Door René Pennock, fotografie: Marc van Kempen
Dimitri van Hees, Tim van der Weyden, Darren Besselink en Jasper van Elferen hebben in het pand, waarin sinds 1908 de drankenhandel en elektrische limonadefabriek van Peeman zat, ook een proeflokaal ingericht. Dimitri en Tim zijn geboren en getogen Oost-Nijmegenaren. Klanten kunnen niet alleen bieren uit het assortiment drinken, maar ook bieren beoordelen, die letterlijk 'op proef' op de tap staan.
Het brouwen begon in 2012 bij Dimitri thuis in zijn flat (de 'Brouwtoren') op de Kronenburgersingel. Eerst kleine hoeveelheden uit een brouwketel van zestien liter. Ze zijn alle vier ict’ers, het bleek een voordeel bij het brouwen. Computerprogramma's controleren nu de temperatuur, de timers en andere processen. In 2014 werd de Brouwtoren VOF opgericht. Hun eerste amberkleurige bier, de Bèta, bleek een schot in de roos en de productie steeg gestaag. Begin 2015 openden ze hun eerste eigen brouwzaal op het industrieterrein aan de Westkanaaldijk. Het werd geen succes. De loods was ’s zomers te warm en ’s winters te koud en brouwsel na brouwsel moest worden weggespoeld. De brouwers stopten ermee. Een hobby is leuk, maar er is een grens aan wat het mag kosten. Het was hun achterban, die ze stimuleerde om niet op te geven. Ze zetten een crowdfundingsactie met aandelenuitgifte op touw. De crowd fundde genoeg voor investeringen in klimaatcontrole- en andere professionele apparatuur en een doorstart.
De klant bepaalt de smaak
In juni, direct na de horeca-lockdown, openden ze de brouwerij aan de Waldeck Pyrmontsingel. In het proeflokaal tussen de zakken mout, de fusten, de lege flessen en de gisttanks staan vier bieren onder de tap: een Licht Blond van 5,8%, een Amber van 7%, een Weizen Tripel van 7,6% en een Zwaar Donker van maar liefst 9,2%. Alle bieren zijn ongefilterd. Naast de gebruikelijke ingrediënten gebruiken ze vanille, kaneel, koriander, zoethout, steranijs of sinaasappelschil. De bieren zijn door de klanten goedgekeurd voordat de productie op grotere schaal van start ging. Ze worden ter plekke gebrouwen in een brouwketel van vijfhonderd liter, daarna vier weken gelagerd in gisttanks en tot slot tien dagen hergegist op fles of fust.
Onder de vijfde en de zesde tap staat een bier ‘op proef’. In het brouwlab achterin het pand worden in een kleine vijftigliterketel proefbrouwsels gemaakt. Op het ogenblik zijn een IPA, een Irish Red, een Porter en een Witbier in ontwikkeling. Elke week kunnen er twee geproefd en beoordeeld worden. De smaak wordt net zolang bijgesteld totdat men het erover eens is, dat het goed is. Het eindresultaat wordt op fles of op fust verkocht aan winkels, café's en restaurants. Omdat de klanten het eindproduct bepalen noemen de brouwers het ‘de smaak van Nijmegen’.
In het proeflokaal kun je ook een proefplankje bestellen met vijf kleine glaasjes bier. Verder serveren ze borrelplanken van Made by Marn, de verse maaltijdbereider die bij Mac’s Patisserie op de Daalseweg in zit en bitterballen met friet van frituur Corry. De droge worst is gemaakt van vee, dat gevoed is met de bierbostel, de graanresten na het brouwen, van de brouwerij.
Brouwtoren geeft ook proeverijen met rondleidingen. Echte bierliefhebbers kunnen komen meedraaien of zelfs een eigen brouw-recept voorstellen of in een workshop een eigen brouwsel maken.
Peeman Dranken gaat natuurlijk de distributie doen. De oude drankenhandel zelf heeft na 110 jaar het pand verlaten en is verhuisd naar een groter pand aan de Doctor de Blécourtstraat op het industrieterrein bij de Energieweg.
Het brouwen is voor Dimitri, Tim, Darren en Jasper nog steeds een hobby, maar wel één met een professionele aanpak.