Buddyzorg Nijmegen ondersteunt mensen die door een ernstige chronische of levensbedreigende ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven. Ze zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Als buddy help je deze mensen de kwaliteit van hun leven te verhogen en hun zelfredzaamheid te vergroten.
Buddyzorg Nijmegen ondersteunt mensen die door een ernstige chronische of levensbedreigende ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven. Deze problemen hebben meestal betrekking op verliesverwerking, zingeving, isolement en eenzaamheid. Een ernstige ziekte heeft vaak grote gevolgen voor iemands leven. Het werk, de hobby’s en het sociale leven, alles lijdt onder de ziekte. Daarnaast zijn er vragen en emoties, zoals angst, boosheid en verdriet. Soms kunnen mensen deze emoties met bijna niemand delen. Ze ervaren onbegrip of ze vinden het moeilijk hun gevoelens te delen met iemand uit de directe familie-of vriendenkring. Dan kan buddyzorg een uitkomst zijn. Buddyzorg helpt mensen de kwaliteit van hun leven te verhogen en hun zelfredzaamheid te vergroten. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per cliënt.
Een client: ‘Dankzij mijn buddy voel ik me als ‘herboren’. Ik had het zonder haar niet gered. Ik kan pijn, emoties en blijdschap met haar delen’.
WAT DOET EEN BUDDY?
Een buddy is een aanvulling op de professionele zorg. Een huisarts of verpleegkundige heeft meestal geen tijd om uitgebreid te luisteren naar de gedachten van de cliënt en ze gaan zeker geen middagje met de cliënt de stad in. Maar iemand die ernstig ziek is heeft naast de professionele zorg ook behoefte aan deze vormen van zorg. Als dat ontbreekt en er daarvoor geen naasten beschikbaar zijn, helpt een buddy een cliënt met dingen die hij of zij anders aan familie of vrienden zou vragen. Het gaat dan om samen te praten, maar ook door samen leuke dingen te doen en praktische hulp te bieden. Daarmee geeft een buddy de cliënt een houvast. Samen iets doen kan een opstapje zijn om echt met een cliënt in contact te komen en samen te kijken naar hoe het verder moet. Een andere cliënt vertelt: ‘Door mijn buddy voel ik me gesteund, begrepen en minder alleen’.
BUDDY WORDEN?
Sta je stevig in je schoenen? Heb je ’t hart op de juiste plek? Ben je gedurende minimaal een jaar, een dagdeel per week beschikbaar? Lijkt het je fijn om op een persoonlijke manier iemand te ondersteunen en daarnaast jezelf te ontwikkelen, ook door deel te nemen aan intervisie- en thema-avonden? Wie weet is buddyzorg dan wel iets voor jou. In oktober 2023 worden nieuwe buddy’s opgeleid voor dit dankbare werk.
Een buddy vertelt: ‘Als buddy heb je een vertrouwensband met je maatje. Het gevoel dat je daardoor krijgt is niet in geld uit te drukken. Buddy zijn gaat om het leven zelf’.
Voor informatie of een afspraak voor een kennismaking, kun je contact opnemen met één van de coördinatoren: Karin van der Zwaluw en Gabrielle Langhout
Buddyzorg Nijmegen
telefoon: 06-34000268
mail:
www.buddyzorgnijmegen.nl