Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

De Spoorbuurtstraten verklaard: de Willem Heijdtstraat

In de Wijkkrant van Nijmegen-Oost van járen geleden verscheen van de hand van toenmalig medewerkster Marleen de Jong een aantal interessante artikelen over de herkomst van de straatnamen in de Spoorbuurt in Hengstdal. Voor nieuwe bewoners van die straten - en voor wie het al die jaren terug heeft gemist - herhalen we deze reeks nu op de website. Dit keer: de Willem Heijdtstraat.

Door Marleen de Jong 

Een Nijmeegse componist! Petrus Jacobus Wilhelmus Heijdt werd op 13 oktober 1858 geboren in Nijmegen. Grote Markt 30 was waar zijn wiegje stond. Vroeger werd de locatie omschreven  als: “Het tweede huis vanaf de hoek van de Vijfringengas, richting de Kannenmarkt.”  

Hij heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond, op de laatste vijf jaar na, toen woonde hij waarschijnlijk in een bejaardentehuis in Nijmegen. Alwaar hij op 28 mei 1928 overleed.  Hij ligt begraven op de Begraafplaats Daalseweg (vak/rij/graf 24/03/10). 

(Jan) Willem Heydt (een wisselende spelling) was de zoon van zaad- en vishandelaar Johannes Wilhelmus Heijdt en Helena Catherina Lankermann. Hij heeft ook zelf gewerkt op de markt, als vishandelaar, daar voelde hij zich echt niet te goed voor. Want in het dagelijkse leven was hij een erg bekende componist van kerkliederen en kerkgezangen. 

Hij trouwde op 20 april 1887 met de toen negentien jaar oude Anna-Maria Petronella Huberta (1867-1952). En vreemd genoeg kan ik verder niets over deze beste man vinden!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.