Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

'Duurzame Stadsbomen' Javabuurt ' 2019

Javabuurt diepe stadstuinen met bomen 'Beschermd Stadsgezicht'?!

Momenteel zijn wij de stadsbomen als cultureel erfgoed onder de aandacht aan het brengen in en rondom de Stad Nijmegen.

Javabuurt, Nijmegen Oost
Zelf heb ik het voorrecht om geruime tijd in de Javabuurt in Nijmegen Oost te mogen wonen met aan het woonhuis een diepe achtertuin, waarvan 'Portaal' daarvan nog de eigenaar is. Deze huizen in de Javabuurt hebben bijna allemaal grote voortuinen en diepe achtertuinen met bomen en hebben destijds mede daardoor ook voor gezorgd dat er een beschermde Stadsgezichtstatus is verkregen van de Gemeente Nijmegen. Daarvoor zijn wij als buurtbewoners erg trots om in deze wijk met veel plezier te kunnen wonen met deze duurzame status.  

Bij navraag onder de bewoners is nu gebleken dat door Woningstichting Portaal plotseling een nieuwe regeling in werking is gebracht, om bij vertrek van de bewoners uit hun huizen, alle bomen uit hun tuinen moeten worden gerooid. Met deze regeling zijn wij als bewoners niet zo blij mee, gezien de waardevolle duurzame invulling van de biodiversiteit en de natuur in onze stad en de bijzondere beschermde stadsgezichtstatus van al deze huizen. Er zijn destijds mooie en aanvullende rapporten verschenen, zoals eenieder inmiddels bekend is over de duurzame groene invulling en biodiversiteit van onze Javabuurthuizen in de stad. Ook het realiseren van het 'Groene Vlinderlint Route' aan de Oude Groenewoudseweg sluit daarbij heel goed aan om de biodiversiteit voor bijen en vlinders kracht bij te zetten. In het najaar gaat de gemeente Nijmegen hiermee met een mooi werkplan aan de slag voor de aanleg hiervan.

Woningstichting Portaal
Inmiddels hebben wij overleg gevraagd bij de Woningstichting Portaal om samen rondom de tafel te gaan zitten om de duurzame biodiversiteitswaarde met alle waardevolle bomen in onze tuinen deze te gaan onderzoeken om te behouden. Voor een duurzame groene toekomst is dat van belang om de Javabuurt ook als een groene voorbeeldfunctie voor de stad Nijmegen te laten zien met als kers op de taart een beschermd stadsgezichtstatus..

Werkgroep: 'Hortus Civitatis'


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.