Historicus René van Hoften presenteert in een aantal afleveringen de geschiedenis van Nijmegen-Oost, in korte verhalen en mooie afbeeldingen. Reacties zijn van harte welkom.
Deel 21: 'Eugène Lücker'
Misschien wel de bekendste en beroemdste docent van het Canisius College was de tekenleraar en kunstenaar Eugène Lücker. In april 1936 nam hij na 33 jaar docentschap, wegens zijn precaire gezondheidstoestand, afscheid. Hij was dus in 1903 aan het net gestarte Canisius College begonnen met zijn tekenlessen aan de opgroeiende jeugd van internen en externen, in de roezemoezige tekenzaal van toch vaak niet echt geïnteresseerde leerlingen, die in een amfitheaterachtige opstelling hun stilleventjes zaten vast te leggen.
Groot voordeel voor zijn kunstenaarschap waren de schoolvakanties, dan maakte hij studiereizen naar Vlaanderen, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Het heeft hem als kunstenaar op een hoog niveau gebracht, waarbij hij zeker het vastleggen van schilderachtige Nijmeegse locaties niet vergat. Zijn etsen en gravures van de gassen in de Benedenstad zijn parels in de lokale geschiedbeoefening.
In 1924 lukt het Eugène Lücker en Jonkheer Van der Goes van Naters op het nippertje te voorkomen dat de monumentale kastanjeboom op de Ubbergseveldweg wordt gerooid. Lücker maakte een linoleumsnede van de boom, die sindsdien verder door het leven ging als de 'boom van Lücker' (zie ook een eerder artikel in de Wijkkrant voor Nijmegen-Oost). In 1996 werd de 200 jaar oude boom gerooid. De gemeente beloofde dat er een nieuwe voor in de plaats zou komen. In 2000 is de gemeente deze belofte nagekomen. Aan het planten van een nieuwe boom is toen een kunstopdracht verbonden. Diane Dyckhoff maakte het ontwerp. Ze stelde voor om een jonge kastanje te plaatsen schuin tegenover de plaats waar voorheen de boom van Lücker stond. Op deze plek is rondom de nieuwe boom een cirkelvorm aangebracht, die bestaat uit stalen ringen (die verwijzen naar de jaarringen) en blauwe gravel. Deze blauwe cirkel lijkt een schaal, die jaarlijks de vruchten en bladeren van de boom opvangt en verzamelt. De halfronde bankjes in de omgeving lijken deel uit te maken van de uitwaaierende jaarringen. Ze maken deel uit van het kunstwerk. Schuin aan de overkant van de straat, vlakbij de oorspronkelijke locatie van de Lückerboom, staat ook een bankje. Daar is een hardstenen plaat aangebracht, waarin de bijzondere geschiedenis van de boom staat samengevat. De steen wordt omvat door een stalen ring. Deze past precies in het midden van de grote cirkel rond de nieuwe boom. Zo vullen de oude en de nieuwe plek elkaar aan.
In 1922 ontwierp Lücker vlak bij het Canisius College zijn eigen huis, de ‘Veldhof’. Dit huis aan de Ubbergseveldweg kreeg in 1993 een gedenksteen ter nagedachtenis aan Lücker. In dat jaar werd er ook een straat naar hem vernoemd, de Eugène Lückerstraat, in de wijk Hunnerberg.
Afbeelding 1 en 2: Gravure van de Proosthof (1920) en ets van de Onze Lieve Vrouwentrappen(1918), door Eugène Lücker, bron RAN.
Afbeelding 3: Straatnaambod van de Eugène Lückerstraat in Nijmegen-Oost, bron PD.
Afbeelding 4: Kunstwerk van Eugène Lücker geschilderd op de schouw in zijn huis ´Veldhof´ aan de Ubbergseveldweg, bron RVH.
Afbeelding 5: Plaquette op de voorgevel van het huis de ´Veldhof´, bron RVH.
Afbeelding 6: Boom van Lücker, linoleumsnede
Afbeelding 7: De nieuwe boom van Lücker inclusief kunstwerk van Diane Dyckhoff, Ubbergseveldweg, bron PD.