Worstenbroodjes, bouillon, pudding, sudderlapjes, gegratineerde aardappelen. Zomaar wat gerechten die Jeroen Vesters en Nikolien Vestraelen te binnen schieten als ze herinneringen ophalen aan kerstvieringen. Het zijn niet de etenswaren die de kaart in hun restaurant bepalen, maar er is wel een link tussen de geneugten uit het verleden en het menu tijdens eerste en tweede kerstdag.
door Grieta Spannenburg
Op een zeer winterse novemberdag loop ik door stormwinden en sneeuwbuien naar het einde van de Groesbeeksedwarsweg. In hetzelfde rijtje waar we eetcafé eten&drinken vinden, heeft zich sinds een paar maanden restaurant Vesters genesteld. Als ik eenmaal binnen zit en we onze blik naar buiten richten, verzuchtten we gedrieëlijk dat dit toch wel het ideale kerstweer zou zijn. En dan lekker gezellig tafelen met een glaasje drinken en heerlijk eten. Dat woord ?gezellig? zou nog vaak terugkomen in ons gesprek.
Inspiratiebronnen
Jeroen is eigenaar en chefkok, Nikolien is bovenal gastvrouw. Terwijl de sneeuwlaag buiten gestaag aandikt, wordt binnen teruggekeken in de tijd. Het kerstgevoel leeft duidelijk bij deze twee horecamensen. Jeroen denkt aan zijn vader die als kerkorganist veel sfeer creëerde in het katholieke Brabantse land. En aan zijn oma, die altijd heldere runderbouillon wist te maken. Een kwaliteit waar heel wat koks jaloers op zijn. Kerstavond werd bij Nikolien traditioneel gevierd met worstenbroodjes. Verder herinnert zij zich de lekkere chocolademousse en veel klassieke dingetjes zoals zelfgemaakt krentenbrood. Jeroen smult bij de gedachte aan de tientallen schalen die zijn oma vulde met van alles en nog wat. Sudderlapjes, stoofschotels, gegratineerde aardappelen en natuurlijk ook de pudding. En naast het geweldige voedsel, roemt hij de gezelligheid.
Luxe en verwennerij
Als ik hem vraag of hij wat van vroeger mee heeft genomen naar de menukaart voor kerst 2005, blijkt dat inderdaad zo te zijn. De keuze voor een stoofgerecht bijvoorbeeld; de amuse tijdens eerste en tweede kerstdag is een ragout in korstdeeg. Bovendien hoort een kerstmenu volgens hem altijd luxe te zijn. Daar waar de gangen normaliter een mengeling zijn van luxe en wat rendabeler onderdelen, is het kerstdiner een aaneenschakeling van bijzonderheden. Waarbij klassiekers eigenlijk niet kunnen ontbreken. Zoals de rosé gebraden kalfshaas. Deze is dan ook terug te vinden onder het kopje "Tournedos rossini" in het kerstmenu. De combinatie van luxe + traditie + kerstgevoel, dat is volgens Jeroen het heuse ?stoofgerechtgevoel?.
Niet opgeprikt
De gezelligheid die voor Jeroen en Nikolien onontbeerlijk is voor de kersttijd kan natuurlijk niet op het menu worden gezet tussen de kaas en de parfait glacée. Dat is iets wat je in de sfeer probeert te leggen, onder andere door ervoor te zorgen dat mensen zich thuis voelen in Vesters. Jeroen en Nikolien houden beiden niet van opgeprikt gedoe en hopen van harte dat het twee ontspannen avonden worden, waarin er gelachen kan worden en waar verplichte toestanden Jeroen herinnert zich een ?dansant?- niet aan de orde zijn. Zelf glimlacht hij bij de gedachte dat er mensen tegen het einde van de avond een beetje onderuitgezakt in de stoelen zitten. Want ja, ook dat is natuurlijk gezellig.
Tja, zelf moeten ze werken tijdens kerst. Behalve kerstavond. Mogelijk dat ze bij familie wat worstenbroodjes gaan eten. En Jeroen denkt er sterk over om weer eens naar zijn vader te gaan luisteren. Naar het orgel, genieten van de sfeer.
Kerst 2005 bij Vesters
Het menu:
Amuse: "Vol-au-Vent" van korstdeeg gevuld met ragout van konijnenbout, gember en rozijnen
Garnalen: In sesam gepaneerde tijgergarnalen met draadjesvlees, notenboter en crème van bonen, salie en ciderazijn
Kabeljauw: Op de huid gebakken kabeljauwfilet gepikeerd met laurier; morieljejus, schuim van Parmezaan en dun gesneden lavas en kervel
"Tournedos rossini": Rosé gebraden kalfshaas met madeirajus, ossenstaart, eendenlever, truffel en winterpostelein
Kaas: Vacherin Mont d?Or met salade, perenstroop, radijs en getoast notenbrood; een lepel Reblochon, aardpeerpuree, spek, uit en komijn
Parfait glacée: Parfait van piment en kaneel onder geflambeerd notenschuim; compote van appel en kweepeer, butterscotch, in cognac gewelde pruimedanten, en hangop
Mokka service: Friandises en koffie of thee
Vesters vindt u aan de Groesbeeksedwarsweg 307a.