In Nijmegen-Oost wonen heel veel mensen die vrijwilligerswerk doen; in de zorg, vluchtelingenopvang, sportclubs en nog veel meer. De redactie is benieuwd naar hun motivatie, passie of is het zingeving? Deze maand spreken we met Rob Weenink, samen met Gerard ter Hart de drijvende kracht achter de werkgroep Geschiedenis die de verhalen van weleer verzamelt en deelt. Achter de schermen van Wijkcomité Oost gaat deze gepassioneerde werkgroep schuil, die de rijke historie van de wijk blootlegt.
Tekst: Anna Bakker, fotografie: Gerard Verschooten
Wat doen jullie zoal als werkgroep?
"We halen de geschiedenis van de wijk naar boven door verhalen te schrijven en interviews te houden en die op de website van wijkcomiteoost.nl te plaatsen. Het uitgangspunt dat we voor ons beiden hebben gesteld is dat we ons laten leiden door onze eigen belangstelling. Zo heeft Gerard zich afgelopen tijd verdiept in de geschiedenis van de Sterflat ten tijde van de oorlogsjaren en is de focus voor mij het gebied rond Hugo de Grootstraat en Jan van Goyenstraat. Daarnaast borduren we natuurlijk voort op het werk dat al eerder is verzet en breiden dat uit."
Wanneer ben je begonnen met dit vrijwilligerswerk?
"Daar vraag je me wat! Maar het zal zo ongeveer vier jaar geleden zijn geweest dat ik de overstap maakte van het wijkcomité, waar ik toen al anderhalf jaar aan verbonden was, naar deze werkgroep."
Wat was de aanleiding om daarmee te beginnen?
"Ik liep toen mee met de wandeling door de wijk met Kor Goutbeek (redacteur van de Wijkkrant voor Nijmegen-Oost - red.) en werd me daardoor veel meer bewust van de geschiedenis die zichtbaar is in de wijk. Dat kwam met name ook omdat een van de mededeelnemers veel wist te vertellen over wat zich ooit had afgespeeld achter de gevels die we passeerden. Over de winkels en bedrijven die er ooit hadden gezeten. De belangstelling die ik altijd al had gehad in de geschiedenis van de wijk werd daarmee geprikkeld. De werkgroep Geschiedenis was op dat moment in ruste. Na een oproep, waarop Gerard ter Hart zich ook als vrijwilliger meldde, hebben we die samen weer tot leven gewekt."
Wat levert het werk je op?
"We gaan regelmatig op pad, ook samen, om mensen te interviewen. Dat levert in de eerste plaats ontmoetingen en weer andere verhalen op maar ook nieuwe inzichten. Zo zat ik een tijdje geleden nog aan tafel bij een oud-bewoner van het Rode Dorp. Ons speurwerk heeft ook een samenwerking met stichting Noviomagus opgeleverd, de geschiedeniswebsite van Nijmegen. We leggen elkaar teksten en bevindingen voor, bespreken die en we stellen elkaar vragen. Buiten dat stemt het ook tot tevredenheid dat we op deze manier de geschiedenis weer wat tot leven brengen, juist door het vastleggen van het verleden."
Wat voor kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?
"Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt, was docent Nederlands, dus dat komt goed van pas wat schrijven betreft. Mijn nieuwsgierigheid en oog voor mijn omgeving kan ik daarbij goed inzetten. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar huizen om daar de geschiedenis aan af te lezen. Tenslotte vind ik blijven ontwikkelen en groeien heel belangrijk. Daarvoor zit ik helemaal op de goede plek hier."