Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Lezing: "Vrouwelijke componisten: onbekend of onderschat, hoe onterecht!"

Op woensdagmiddag 9 januari verzorgt Noud Bles in de Ark van Oost, Cipresstraat 154, een lezing over Vrouwelijke componisten, van 14.00-16.00 uur. Geen entree en je hoeft je niet van tevoren op te geven.

  

Maria Theresia von Paradis

Noud: “Vrouwelijke klassieke componisten, als we ze aantreffen, dan – ook vandaag nog – altijd in de schaduw van mannelijke tijdgenoten. Denk aan: Clara Schumann (vrouw van Robert) of Fanny Mendelssohn (zus van Felix). Of – erger nog – zijn de vrouwelijke componisten door iedereen vergeten, door het stof van de tijd liefdeloos toegedekt of als voetnoot in de muziekgeschiedenis weggezet.

Afgelopen jaren schreef ik aan een roman die eind 2017 verscheen:"De verborgen hand". Hoofdthema van de roman is vriendschap, plaats van handeling: de toneelwereld, en een bijzondere plaats is ingeruimd voor vrouwelijke componisten. Maar liefst 14 vrouwelijke componisten worden in het verhaal opgevoerd, zowel hun leven als hun werk. Steeds wordt van hen een compositie genoemd en wordt deze in het verhaal opgenomen als een eigen, zelfstandig romanelement.

Hoe de musicerende vrouwen hun plek in de roman hebben gekregen en welke rol hun werk in De verborgen hand speelt, wordt op deze woensdagmiddaglezing uit de doeken gedaan.

Ik kies één vrouwelijke componist als uit te werken voorbeeld: Maria Theresia von Paradis. Haar bijzondere leven en haar vrijwel onbekende composities illustreren de moeilijke weg, die talentvolle vrouwelijke muziekkunstenaars moesten afleggen.

Vanzelfsprekend ontbreken muzikale illustraties niet. Ook maken we kleine uitstapjes naar andere componistes die in het boek voorkomen en ik verwijs naar het boek- en muziekprogramma "De verborgen hand", waarin ik samen met de concertpianist Sebastiaan Oosthout optreed, en dat nog één keer in Nijmegen te zien en te beluisteren is (Bibliotheek Muntweg, woensdag 13 maart 2019, 10.30 – 12 uur)."

Noud Bles, schrijver van romans, verhalen en gedichten. De roman De verborgen hand verscheen in 2017 bij Uitgeverij Aspekt. Najaar 2018 publiceert deze uitgeverij de herziene herdruk van De Poolse weg, een roman uit 1990 over de verhouding tussen Oost- en West-Europa.

Meer informatie vindt u op Noud Bles.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.