Iedereen in Nijmegen en zeker mensen in Nijmegen-Oost kennen Olround Bowlingcentrum aan de Heyendaalseweg. Want menigeen is daar wel eens gaan bowlen, als kind, student, met een bedrijfsuitje of familie. In september jl. bestond het Bowlingcentrum 50 jaar.
Tekst: Marjon Spoorenberg
Portretfoto van Gijs en Bas: Gerard Verschooten
Overige foto’s: eigen beheer
Hoewel de Gelderlander hier al aandacht aan had besteed, kon een artikel in de Wijkkrant toch ook niet uitblijven. Op een druilerige woensdagmiddag in oktober heb ik een gesprek met de eigenaar Bas van Oldenborgh en zijn zoon Gijs. Na het gesprek krijg ik een rondleiding door het bedrijf. We nemen een kijkje achter de bowlingbanen om de werking van de machines te zien die de pins weer automatisch op de banen zetten. Ook laten ze mij Prison Island zien (waarover elders in dit artikel meer), waar ik me stevig moet vasthouden in een cel met een hellende vloer om niet om te vallen.
Familiebedrijf
Bas en Gijs beginnen enthousiast en bladerend door oude foto’s, te vertellen over dit familiebedrijf dat begon met hun ouders, respectievelijk grootouders Ben en Els Oldenborgh. Zij namen in 1973 het initiatief voor een bowling- en kegelcentrum aan de Heyendaalseweg. Ben had zijn schoonmoeder zien bowlen in Haarlem en dacht: ’dit wil ik ook in Nijmegen’. Bas van Oldenborgh nam 25 jaar geleden het bedrijf van zijn ouders over, inmiddels is zijn zoon Gijs ook toegetreden tot het management en is de derde generatie binnen Olround een feit. Olround heeft ook nog een vestiging in Utrecht en Maastricht.
Vader en zoon
De samenwerking tussen Bas en Gijs is heel erg goed, ze hebben ieder zo hun eigen taken. Bas houdt zich nu voornamelijk bezig met de uitbreiding en ontwikkeling van het bedrijf. Gijs is nog maar net toegetreden tot het bedrijf. Hij heeft de Hogere Hotelschool gedaan, maar koos toch voor het bedrijf van zijn vader. "Ik dacht, ik kan wel in een hotel gaan werken, maar laat ik dit eerst eens proberen. Bevalt het niet, dan kan ik altijd nog veranderen. Het verschil met de werkzaamheden bij Olround en een hotel is ook weer niet zo heel erg groot. Mensen blijven bij ons weliswaar niet overnachten, maar ook hier moet je klantvriendelijk en servicegericht zijn. Je bent eigenlijk continu bezig om het de klanten naar de zin te maken, want je wilt natuurlijk dat ze terugkomen. Ik moet nog veel leren en daarom loop ik de eerste tijd nog mee als assistent-bedrijfsleider. Ik ga mee naar de andere vestigingen, loop rond en spring bij waar het nodig is. Daarnaast regel ik de planning, maak het rooster en help in de bediening.'' Gijs is in ieder geval heel erg enthousiast om er iets van te maken en zijn vader is reuzetrots op hem.
Van stoffig naar hip imago
In de basis is Olround misschien niet veel veranderd. Je kunt er nog steeds heel gezellig bowlen en eten. Het interieur is weliswaar verschillende keren aangepast, maar de gele lampenkappen van vroeger hangen er nog en die blijven voorlopig ook hangen. Gijs vindt ze iconisch en wil dat ze ook voor de toekomst bewaard blijven.
Veel ouderen zullen zich ook nog wel herinneren dat vroeger de scores werden bijgehouden op een scoreformulier, maar dat heeft jaren geleden al plaatsgemaakt voor een automatische scoreverwerking.
Het publiek is al die jaren hetzelfde gebleven: kinderen, jongeren, ouderen, senioren, bowlen is voor iedereen. "Wat wel al een aantal jaren aan de gang is, is het grote percentage studenten dat komt bowlen", vertelt Bas. "Het leuke is dat studenten eerst bij ons komen werken, later met hun vrienden komen bowlen en vervolgens weer later met hun gezin terugkomen. Vroeger had bowlen nog een beetje een stoffig imago, maar nu is het een hip uitje geworden.
Waar vroeger de kegelbanen lagen is Prison Island in de plaats gekomen. Deze nieuwe activiteit startte net voor corona en was vanaf de start een groot succes. Veel bedrijven, maar vooral de universiteit en ziekenhuizen vieren hier hun bedrijfsuitje."
Prison Island
Prison Island bestaat uit een gevangenis met 32 cellen met verschillende spelletjes op het gebied van behendigheid, kennis en fysieke vaardigheden. Geen escaperooms waarbij deuren op slot gaan, maar simpelweg leuke spelletjes waarbij de samenwerking in team, gezin of collega’s leidend is voor het succes, plezier en hoge score.
Ben je klaar met bowlen of de spelletjes in het Prison Island, dan kun je ook altijd nog een hapje en drankje gebruiken in het restaurant. Je hebt de keuze uit verschillende menu’s.
Vertrouwen in de toekomst
Bas en Gijs zijn druk bezig met plannen voor de toekomst. Er zijn plannen voor een nieuwe voorgevel en afgelopen zomer is het terras en de tuin totaal vernieuwd. Onlangs kocht Olround ook samen met de GGD de parkeerplaats achter de bowling om de toegenomen parkeerdruk het hoofd te kunnen blijven bieden. De omgeving van Olround zal wel gaan veranderen, want op de plaats waar nu de garage en het tankstation staan zijn woningen gepland. Bas en Gijs zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, als het aan hen ligt, bestaat Olround over 50 jaar nog!
Heb je zin in een avondje uit en wil je ook eens gaan bowlen met vrienden, familie of met het bedrijf, dan ben je in ieder geval van harte welkom bij Olround.
Voor meer informatie zie: www.olroundnijmegen.nl