Naar hoofdinhoud

Contrast

Een betere weergave voor in het donker.

Nijmegen-Oost.nl

Onze wijken Zoeken Contrast Voorpagina Berichten Agenda Prikbord Elkaar Helpen Gids Sociale kaart Comfortabel Thuis Inwoners Praat mee Krant

Inloggen of inschrijven

Inloggen Inschrijven
Nijmegen-Oost.nl
Nijmegen-Oost.nl Onze wijken
Zoeken Inloggen Inschrijven
  • Inloggen
  • Inschrijven
Voorpagina Berichten Agenda Prikbord Elkaar Helpen Gids Sociale kaart Comfortabel Thuis Inwoners Praat mee Krant
Terug naar uitgelicht
Rob
17 januari 2021

Openhouden Ooypolder voorbeeld voor stadseiland Lent

  • 3 reacties

Het openhouden van stadseiland Veur-Lent - ademhaalplek voor Nijmegenaren i.p.v. nieuwbouwlocatie - is lastig, menen sommigen. Maar kijk, in 1970 beweerde burgemeester De Graaf hetzelfde over de Ooypolder (er was een bouwplan van 17.000 woningen). Koop door Staatsbosbeheer  van deel Ooijpolder zorgde in 1975 voor rust (ook de Waalbochtverleggingslannen Ooypolder die opdoken na het schrappen van het Nijmeegs bouwplan waren toen al in de prullenbak beland).
En nu wandelt en fietst de Nijmegenaar in de polder (en let daarbij op de bijzondere natuur). En nu dus (alle decennia trouwens) iedereen blij met die open polder.
#herinnering

Tekst: Rob Jaspers

Deel dit bericht!

Reacties

Ricus Franken
22 januari 2021

Zeer blij met stadseiland Lent.
Het is heerlijk om te wandelen of op een strandje met uitkijk op de stad Nijmegen te zitten . De natuur is prachtig!!
In hemelsnaam GEEN verdere bebouwing op het eiland
Ricus Franken

Ad van Dortmont
1 februari 2021

Rob, goed dat je oproept om het Stad-Eiland Veur-Lent groen te houden.
Nijmegeen heeft van de Nederlandse samenleving 90 miljoen gekregen als compensatie, omdat de bouw van "de wijk tegen de Dijk" in de jaren 90 werd stil gelegd vanwege bijna overstromingen in de Betuwe (Bron: Het Blauwe Goud Verzilveren; bericht aan het parlement van Rathenau Instituut, door Lydyia Sterenberg en Peter van Rooy).

Daarna werd (weer met een boel belastinggeld) het plan voor de nevengeul gemaakt, onder de term Nijmegen omarmt de Waal.
De bouw van de Waalsprong kon hervat worden, en met het belastinggeld was ook maar even het ooit door stedenbouwkundigen geplande Waalsprong-centrum ten zuid-westen van Knoop Ressen verschoven naar "de Citadel" (later weer Hof van Holland en of Dijkhoven genoemd). Was toch iets logischere plek voor een stadsdeelcentrum........

Door de gemeente is notabene een prijs binnengehaald onder de titel "Rivierenpark".......
En dan in september 2019 ineens een enquête over bebouwing op VEur-Lent, die inderdaad altijd in de exploitatie heeft gezeten.
Maar bebouwing ten oosten van de Waalbrug zit ook nog steeds als markant "landmark"inde exploitatie.....

Ik ben het met Rob eens dat de ooit door stedenbouwkundigen bedachte bebouwing van de Ooijpolder niet zo slim was.
Voor de hele Waalsprong en nu het Stadeiland lijken de stedebouwkundigen het zonder echte landschapsarchitecten en planologen, ook keer op keer moeilijk te vinden om tot een duurzaam en vitaal plan te komen.

Deel aub onderstaand bericht en foto's, omdat je hiermee de gemeente aangeeft hoe ze de bebouwing die we niet willen op Veur-Lent (NIET ROND BESTAANDE BEBOUWING en NIET TEN OOSTEN VAN DE WAALBRUG), wel TOT GELD KUNNEN MAKEN IN DE HOGE BONGERD (ten noorden van de Nevengeul Spiegelwaal) en BIJ STATION LENT.
>> Bij Stadslandgoed LIMOS is een vergelijkbare inbreng vanuit bewoners, goed uitgepakt.

Bij Knoop Ressen hou ik mijn hart nog vast wat betreft gebouw van bouwmarkt Hornbach, terwijl voor dat gebied al in 2010 een bestemmingsplan is vastgesteld dat regelt dat een groot deel van een fors groendak moet grenzen aan het maaiveld zoals bij de bibliotheek van TU-Delft en niet zoals Pathe-bioscoop nu heeft gemaakt.......
Dat bestemmingsplan was er op gericht om vanuit Bemmel-Ressen en vanaf de A325 een bijzondere entree van Nijmegen te hebben die bezoekers en investeerders bij blijft.
Dus groen en apart met langharige oerrunderen in het gras op higt-tech-gebouwen of iets dergelijks, iets wat mensen in hun hart meenemen.
Aan de entree van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen bij de A15 (tussen Rotterdam en Ruhrgebied) is ook geprobeerd wat bijzonders te maken, maar dat is helaas grond van de gemeente Lingewaard die daar op eigen wijze de in Nederland welbekende grijze dozen hebben gemaakt.

Hieronder een link naar een foto met stedenbouwkundig plan voor het Stadseiland en omgeving met door een Nijmegenaar weggestreepte bebouwing;
1. Aub géén hoogbouw op Veur-Lent en ten oosten van de Waalbrug.
2. Deze woningen kunnen worden terugverdiend door extra bebouwing in de Hoge Bongerd, tussen de noordelijke kade van de nevengeul Spiegelwaal en station Lent. Daar is nu lagere bebouwing gepland dan ten oosten van de Waalbrug (die het uitzicht vanuit Stadswaard naar Lent zal verprutsen).
Bron: Gelderlander en Ad van Dortmont.

facebook.com/photo.php?fbid=139593415741...

Lees meer, ook voor ENERGIELEVERENDE OUDE EN NIEUWE WIJKEN op:
linkedin.com/.../stemwijzer-stop-pv.../

Ricus Franken
2 februari 2021

Waar moet je protesteren tegen nieuwbouw op het eiland: de gemeente Nijmegen of bij de Rijkswaterstaat? Hoe kan je protesteren (ik heb geen facebook of linkedin
groet Ricus Franken

Login om een reactie te plaatsen

Meer uitgelicht

Hanneke Roelofsen
In en van de natuur kunstwerk

Terwijl de spechten een nest aan het uithakken zijn en de boomklevers aan de boom plakken, de boom op en neer hippen, loop ik tegen dit bouwwerk aan. Prachtige kunst in en van ...

3 maart 2021


Rob
Was buiten laten drogen

Ook de kabouters genieten van dit weer. Zelfs de was laten ze op de Broerdijk buiten drogen.

3 maart 2021 1 reactie


Will Tromp
Jan Wolkers heeft tweede literair baken

De twee wachthuisjes voor de Krayenhoffkazerne aan de Groesbeekseweg in Nijmegen-Oost zien er weer hetzelfde uit. Had alleen het rechter wachthuisje een literair baken van Jan...

3 maart 2021

Over deze site
Nijmegen-oost
Vragen & Contact
Contact
Veelgestelde vragen
Twitter
Facebook
Instagram
Overig
Spelregels
Privacyverklaring
Toegankelijkheidsverklaring
Wat is er nieuw?
Sitemap
Versie v8.18.0-c57c2c
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.

Selecteer