Een rubriek waarin Gottfried Erdtsieck, samen met fotograaf Marc van Kempen, onderzoekt wat er een jaar na dato is gebeurd. Uit de Wijkkrantrubriek ‘Prikbordadvertenties’ van september 2022:
“Saar aan Huis mantelzorgondersteuning zoekt met spoed Saartjes en Brammen. Wil jij een uurtje of 6 in de week kwetsbare ouderen in de buurt ondersteunen? Gezelschap, licht huishoudelijk werk, wandelen. Gegarandeerd veel voldoening!”
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad vormt natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan een jaar later de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje...?
Marc van Kempen, de fotograaf, en ik zitten een jaar na de prikbordadvertentie op de koffie bij Riet Tiemensma- de Groof (88) en haar 'Saar' Karin Wouters. Wat direct na de eerste hartelijke ontvangst opvalt, is dat het zo goed klikt tussen Riet en Karin.
Riet woont nog zelfstandig (!) nadat zij anderhalf jaar geleden het Radboudumc iets te vaak van binnen zag. Nu voelt ze zich hersteld, en met de zorg van haar kinderen kan zij het net wel, of soms net niet, redden. Een complicerende factor: haar kinderen wonen allemaal in het westen van het land.
Karin komt uit Best en is enkele jaren geleden in Nijmegen komen wonen. Eigenlijk is zij via 'Saar aan Huis' een professioneel mantelzorger geworden. In haar vorige woonplaats had zij als zzp’er werk in de modewereld, maar nu, in Nijmegen, is zij de wereld van de mantelzorg ingestapt.
Met hetzelfde sop overgoten
Onherroepelijk lijkt het voor iedereen die ouder wordt: om je heen verlies je familie en vrienden en dan ligt eenzaamheid op de loer. Het is mooi om te horen dat in de gesprekken die Karin en Riet voeren, iets van de geschiedenis van Riet ter tafel komt. De ene keer met pen en papier en soms met de laptop. Maar de vingers van Riet en het toetsenbord lijken niet meer voor elkaar gemaakt …
Natuurlijk kan mantelzorg ingevuld worden met een wandeling of gesprekken over koetjes en kalfjes, maar Riet heeft veel meegemaakt en kan daar interessant over vertellen. En al die reflecties kan ze in hun gesprekken vorm geven. Riet: “Zo kan ik mijn verleden nog een toekomst geven…”
Dat het klikt is mooi meegenomen, maar het bijzondere is dat ze alle twee iets aan de ander hebben. Op de vraag waarom die klik er was, antwoord Riet direct: “Ach, we zijn met hetzelfde sop overgoten!” Voor mij een treffende - en nieuwe - uitdrukking!
Zorg en kosten
Dat Riet en Karin met elkaar in contact gekomen zijn via de mantelzorgorganisatie 'Saar aan Huis' is duidelijk, maar hoe was Riet van het bestaan ervan op de hoogte?
“Nou, dat is eigenlijk toeval. Anderhalf jaar geleden kwam mijn schoondochter er plotseling mee. Zij was zich aan het omscholen tot mantelzorgmakelaar, en zij kwam de regeling tegen dat er via de ziektekostenverzekering van de mantelzorger een beroep gedaan kon worden op ondersteuning.
Heleen, mijn dochter, kwam hier eerst altijd al, een paar dagen per week, dan zat ze hier achter haar laptop 'thuis te werken'. Een situatie die haar overbelastte. Nu neemt haar aanvullende verzekering de kosten voor de professionele mantelzorg voor haar rekening.
"En Heleen komt natuurlijk nog steeds. Jullie begrijpen dat we erg blij zijn met deze mogelijkheid. Die geeft Heleen heel veel verlichting.”
Karin: “Dat het tussen Riet en mij klikt, is duidelijk. Voor mij is dit, zakelijk gezien dus, mijn werk. Maar werk met heel veel voldoening!”
Waarmee de conclusie getrokken kan worden dat de ‘opbrengst’ van deze prikbordadvertentie voor twee mensen heel groot is!
© Marc van Kempen
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:
www.marcvankempenfotografie.nl
No use allowed without permission
Online/Offline/Commercial