Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Supplement
5 december 2018

Schrijversportretten

Schrijversportretten

Opening tentoonstelling 'Schrijversportretten' van Riet van Gils 

Zaterdag 15 december opent de tentoonstelling van schrijversportretten van de Beekse Riet van Gils in antiquariaat Supplement. Als neerlandica en lerares Nederlands was Riet van Gils vertrouwd met literatuur. En nog steeds vormen romans, verhalen en poëzie en de makers daarvan,schrijvers en dichters, haar natuurlijke leefwereld. Het bevreemdt dan ook niet dat zij in haar schilderijen de literatuur en de makers tot uitgangspunt heeft genomen. Bij haar schrijversportretten laat ze het mooie plaatje voor wat het is maar probeert ze door te dringen tot het wezenlijke, de essentie van de uitgebeelde persoonlijkheid. Daarbij maakt ze gebruik van het extra aanzetten van karakteristieken van haar onderwerp met behulp van soms vervreemdende vormen of kleuren. Daarbij wordt het echter nooit een karikatuur van die persoon.
Aanleiding tot het maken van een portret van een schrijver is dikwijls het indringend lezen van het werk van de betreffende auteur. Dat het vaak dichters zijn mag niet verwonderen. Immers, poëzie lezen vergt speciale aandacht,"close reading", waardoor de maker ervan je heel nabij komt. Een intrigerende kop als die van Samuel Becket of de snor van Nietzsche helpt daarbij een handje. 

Christine Elkhuizen, docente aan de Nijmeegse schilderschool TINT, zal om 15.00 uur de schilderijen van een korte inleiding en toelichting voorzien.
De schrijversportretten van Riet van Gils zijn in Supplement te bewonderen tot en met maart 2019. 

Supplement is te vinden op de Van Randwijckweg 2, 6573EJ te Beek Ubbergen.