Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

De wijkkrant
21 maart 2019

Stoïcijnse levenskunst bij Café Zaal Groenewoud op 22 maart

Stoïcijnse levenskunst, evenveel geluk als wijsheid

Ook deze maand kunt u weer een lezing bijwonen over levenskunst, dit keer verzorgd door Mirjam van Reijen, gepensioneerd/freelance filosoof, docent, publicist. Van haar hand verscheen een aantal jaar geleden het boek “Stoïcijnse levenskunst, evenveel geluk als wijsheid”. Met onderstaande tekst introduceert zij haar komende lezing.

“Een uitgangspunt van de stoïcijnse filosoof Epictetus (55 -135) is, dat een mens niet kan lijden door gebeurtenissen of door andere mensen, maar alleen door zijn of haar eigen gedachten over die gebeurtenissen of mensen. Het blijken bovendien bepaalde gedachten te zijn die dit lijden veroorzaken.
Als dit waar is, en dat is wat ik in deze lezing wil laten zien, ook aan de hand van alledaagse voorbeelden, is het mogelijk om minder last te hebben van ongewenste gemoedsaandoeningen, door filosofisch, dat wil zeggen, kritisch, te kijken naar de gedachten die de ongewenste emoties veroorzaken.
Hoewel het woord ‘stoïcijns’ vaak wordt gebruikt in de betekenis van berustend, of nog erger, ongevoelig, blijkt het tegendeel waar te zijn: de stoïcijnse filosofie is een oproep tot actie! Een tweede zin van Epictetus luidt immers: ‘Geef me de moed om te accepteren wat NIET in mijn vermogen ligt, en de energie (die ik dan overhoud) om me in te zetten voor wat WEL in mijn vermogen ligt!’  Bovendien zijn het juist de destructieve emoties als woede, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel die mensen ongevoelig maken. Wie lijdt, dat wil zeggen, wie door zulke emoties wordt gekweld, kent geen gemoedsrust, noch gevoelens van dankbaarheid, mildheid, geluk en liefde.
Ofwel: leer hoe je in plaats van passief, actief kunt worden, ofwel in plaats van een lijder, een leider kunt zijn!”

Datum: vrijdag 22 maart. Aanvang: 20.00u. Locatie: Café Groenewoud, Groesbeekseweg 227 Nijmegen-Oost. De toegang is gratis.