Ken je de Verzetsstrijdersbuurt in Nijmegen-Oost? Rob Jaspers, Gelderlandercolumnist, Oostenaar en voorvechter voor een herkenbare herdenkingsplek voor verzetsmensen in Nijmegen, twitterde: "Verzetswijk Vale Baerd in Oost krijgt prachtig vervolg in Hof van Holland in Noord. Straatnamen herinneren aan dappere keuzes mannen en vrouwen. Namen om altijd te onthouden."
Verzetsstrijdersbuurt, Robinsonbuurt
buurt in de wijk Kwakkenberg met de volgende openbare ruimten: Albert Marcussestraat, Bart Hendriksstraat, Cees de Jongstraat, Herman Oolbekkinkstraat, Wim Beermanstraat
Bij de aanwijzing als (woon)erf is in de overwegingen sprake van 'de zogenoemde Verzetsheldenbuurt' (verkeersbesluit d.d. 29 oktober 2020).*
Op 6 juni 1945 werd in het Hoofdbureau van Politie aan de Molenstraat een gedenksteen van Pieter d'Hont (1917-1997) onthuld die de herinnering aan de gefusilleerden levend houdt.*
Bij de bouw van deze buurt in 1986 zijn de straten genoemd naar vier Nijmeegse politiemensen die in 1944 ter dood zijn veroordeeld. Hoofdcommissaris Prick had er al in 1957-1959 op aangedrongen dat straten naar hen werden genoemd (Rosendaal 2009, p. 247).
De 20 jaar later aangelegde vijfde straat is genoemd naar Cees de Jong die als burger deel uitmaakte van dezelfde verzetsgroep. Op 9 september 2006 is – tegelijk met het straatnaambord Cees de Jongstraat – in de Herman Oolbekkinkstraat tegen de zijmuur van Wim Beermanstraat 20 een herinneringsplaquette onthuld met de tekst:
"Gefusilleerd in de duinen bij Overveen 6 juni 1944
Onder de schuilnaam 'Ederveen' infiltreert de NSB-er Van der Burch in de politieverzetsgroep van Nijmegen. De latere hoofdcommissaris van Nijmegen, politie-inspecteur Mr. Frans Perrick, krijgt achterdocht en laat hem schaduwen. Ederveen blijkt contact te hebben met de Sichterheits Dienst in Den Haag. Besloten wordt deze infiltrant te elimineren omdat anders de gevolgen voor veel leden van de verzetsgroep fataal kunnen zijn. Hij wordt op 24 september 1943 door de verzetsgroep naar de drogist Dolf Poelen op de Daalseweg gelokt.
Door een samenloop van omstandigheden krijgt Ederveen achterdocht en vlucht door de openstaande tuindeuren. Men schiet op hem en laat hem voor dood achter in de tuin van de woning. Ederveen blijkt niet dood te zijn en klimt over de tuinmuur. Kort daarna worden de politiemensen Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse, Herman Oolbekkink en de handelsreiziger Cees de Jong gearresteerd.
Deze vijf mannen worden naar het Huis van Bewaring in Arnhem gebracht waar de SD hen op hardhandige wijze verhoort. Daarna worden zij geïnterneerd in concentratiekamp Vught. Op 4 juni [19 mei 1944 /RE] worden zij ter dood veroordeeld. In de vroege morgen van 6 juni 1944 wordt het vonnis voltrokken in de duinen bij Overveen, in de buurt van Haarlem.
In augustus 1945 wordt in de Overveense duinen een graf ontdekt met daarin de lichamen van 27 gefusilleerden, waaronder de vijf Nijmeegse verzetsstrijders. De politiemensen Beerman, Hendriks en Marcusse zijn in september 1945 met korpseer begraven op het kerkhof van de Heilig Landstichting. Rechercheur Oolbekkink is eerst met korpseer begraven op 'Rustoord' en later herbegraven op het Ereveld Vredehof (...) [Weg door Jonkerbos 80] in Nijmegen. Cees de Jong is bijgezet op de Erebegraafplaats Bloemendaal.
(...)
Monument De Pelikaan
Ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders is op initiatief vanuit de wijk het monument De Pelikaan geplaatst. Het monument is onthuld op 12 september 1987 door Burgemeester Ien Dales." (tekst plaquette 2006)
www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten
De Cavaljéweg, genoemd naar de Nijmeegse verzetsstrijder Ties Cavaljé, ligt in de wijk Heseveld.