Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

De wijkkrant
17 februari 2019

'VPTZ Thuis Sterven' is op zoek naar vrijwilligers voor de nacht

Avondmensen en nachtdieren gezocht die graag iets voor een ander betekenen!

Rijk van Nijmegen - VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen is op zoek naar vrijwilligers voor de nacht. 

Als nachtwaker ga je om elf uur ’s avonds naar iemand toe die terminaal is en je blijft daar tot de volgende ochtend zeven uur. Je belangrijkste taak tijdens zo’n nacht is ‘er zijn’. Dat betekent dat je kijkt, luistert, en afstemt op de ander. Soms maak je een praatje, maar soms ook juist niet. Of je helpt  iemand om naar het toilet te gaan, of zorgt ervoor dat iemand comfortabel ligt in bed. Het betekent ook dat je oog hebt voor de mantelzorger.

Dit vrijwilligerswerk vraagt flexibiliteit. We verwachten meestal 1 nacht per week beschikbaarheid, maar het is niet gegarandeerd dat je ook 1 nacht per week ingezet wordt. Soms wordt er weken achter elkaar je hulp gevraagd, maar er zijn ook rustigere periodes waarin er weinig vraag is en je niet ingezet wordt.  Je hoeft niet elke nacht beschikbaar te zijn, je kunt aangeven welke nacht(en) in de week je ingezet kan worden. 

Daarnaast vraagt het ook veel zelfstandigheid. Tijdens de nacht ben je vaak alleen met de cliënt en is er niet altijd iemand in de buurt met wie je iets kunt overleggen. Er is wel altijd professionele zorg achter de hand, die je kunt inschakelen als er zich iets voordoet waarbij je hulp of advies nodig hebt of wanneer er een medische handeling verricht moet worden. 

Opleiding
Je wordt niet zomaar op pad gestuurd. Voordat je echt aan de slag kan als vrijwilliger volg je eerst een opleiding. Tijdens deze basistraining word je niet alleen mentaal, maar ook praktisch voorbereid op het werk. Daarna loop je mee met een ervaren vrijwilliger. En pas dan, als je het gevoel hebt dat je het aankunt, ga je zelf waken.

Betekenisvol vrijwilligerswerk

Stel je eens voor dat er iemand in je nabije omgeving ernstig ziek is. Dat je dag en nacht aan het zorgen bent, omdat je wilt dat de laatste dagen van het leven voor diegene zo goed en prettig mogelijk verlopen. In zijn of haar eigen vertrouwde thuissituatie. Je kunt je vast voorstellen dat dat ontzettend zwaar is. Vooral ook omdat je naast de praktische verzorging ook nog moet omgaan met je eigen emoties rondom een naderend afscheid.

Hoe fijn is het dan als er iemand komt om jou als mantelzorger te ontzorgen? Iemand die heeft besloten in zijn vrije tijd er te zijn voor een ander. Zodat jij tijd hebt om even op te laden…Prachtig toch, dat dat kan! En het is mooie is, die persoon, die vrijwilliger, dat kan jij zijn!

Werken als nachtwaker bij VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen geeft veel voldoening, verdieping en vaak mooie gesprekken. Je bent betrokken bij mensen in een hele bijzondere levensfase.

Er is nog plek in de basistrainging voor vrijwilligers!
In april geven wij weer een basistraining. Deze bestaat uit twee theoriedagen (8 en 15 april) en twee dagdelen praktijk . Wil jij ook nachtwaker worden? Neem dan snel contact met ons op. Bel naar 06-13210731 of mail naar  

Kijk voor meer informatie ook eens op www.vptzthuisstervenrijkvannijmegen.nl