Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

'Zing en Spring' mee op peutermuziek met Frauke

Wijkbewoonster Frauke de Gruijter is de oprichtster van Zing en Spring, een muziekcursus voor peuters van 1,5 tot 3 jaar. Peuters zingen, springen en dansen op de muziek, ze zingen samen met hun ouders mee met de liedjes. Wat houdt de cursus peutermuziek precies in en wat maakt de cursus bijzonder? We vragen het aan Frauke.

Tekst: Wilmy Smeets, foto's: Marc van Kempen

Bij Zing en Spring zijn de groepjes klein, 4 tot maximaal 7 kinderen en de kinderen hoeven niet op schoot te blijven zitten. Het contact met de ouders is heel belangrijk: “Ouders moeten het ook leuk hebben”, zegt Frauke. Ze zoekt dan ook veel interactie met de ouders en er is veel ruimte voor eigen inbreng van ouders en kinderen. “Er komen ook vaders in mijn cursus”, vertelt ze. Na afloop is er altijd tijd om gezellig iets te drinken en met elkaar te praten, de ouders leren elkaar zo beter kennen.

Tandenpoetsliedje
De peuters zingen een welkomstliedje en een sluitliedje, springliedjes, dansliedjes, rijmpjes en spreekwoorden op muziek en met gebaren. Ze krijgen instrumentjes om mee te doen. Frauke sluit met de liedjes ook aan bij de seizoenen. Elke week oefent ze met de kinderen één tot twee nieuwe liedjes en die van de vorige keren worden herhaald. De ouders kunnen ook thuis met de kinderen de liedjes zingen, materiaal daarvoor geeft Frauke mee. En welk kind wil nu niet heel goed poetsen bij het tandenpoetsliedje? En hoe gemakkelijk gaat opruimen niet bij het opruimliedje?

Liedjes in alle talen
Wat bijzonder is aan de cursus van Frauke is dat er ook aandacht is voor liedjes in andere talen. Anderstalige ouders dragen leuke liedjes aan in hun taal, bijvoorbeeld Spaans, Italiaans, Duits, Engels maar soms ook in het Iraans, Turks, Russisch. Frauke zorgt ervoor dat ze de liedjes geschikt maakt om met peuters te zingen.

Frauke vertelt wat haar drijfveer is om dit allemaal te doen: “Het geeft mij zelf heel veel plezier! En ik weet dat het goed is voor allerlei aspecten: de sociale ontwikkeling, de taal ontwikkeling, de motoriek. En juist peuters tussen 1,5 en 3 jaar leren op deze leeftijd zoveel. Soms zie ik de sprongen in een muziekcursus: eerst alleen meebewegen, dan de eerste woordjes, zo mooi!”

Muziek is heel belangrijk voor kinderen, vertelt ze verder. “Hoe vroeger je begint met muziek, hoe beter. En het is vaak een mooi medium dat ouder en kind verbindt, dat het contact laat groeien. En hoe meer je ermee doet, hoe meer kinderen gevoel ontwikkelen voor muziek. Soms horen kinderen al op jonge leeftijd dat ze beter niet mee kunnen doen, even hun mond moeten houden, dat is best erg. Juist blijven oefenen en meedoen is dan belangrijk!”

Wie is Frauke?
Frauke is muziektherapeute en heeft een aantal jaren in de psychiatrie gewerkt. Daarna heeft zij mede vorm gegeven aan kinderopvang BSO Struin, hier is ze mede-eigenaar van. Door een baan op een muziekschool in Kleve herontdekte ze haar passie voor de muziek. Ze begeleidde popbandjes voor kinderen en gaf peutermuzieklessen. Momenteel  volgt ze de opleiding 'docent muziek' op het Zwols Conservatorium ArtEZ. Zodoende geeft ze geregeld les in het basisonderwijs en op de middelbare school.

Frauke geeft de cursus Zing en Spring voor peuters in de Bibliotheek van Nijmegen. Ze kan ze aansluiten op thema’s die in de bieb aandacht krijgen, met liedjes en verhaaltjes.

Voor meer informatie en een filmpje zie www.zingenspring.nl.
Nieuwe cursussen starten in januari 2020.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.