Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Zomerondernemers zwaaien af

Jongeren die willen leren ondernemen konden deze zomer in Nijmegen voor het eerst meedoen aan ZomerOndernemer. Donderdag 15 augustus zwaaien de eerste deelnemers af. Cees van Diemen haalde het project naar Nijmegen. We spraken de wijkbewoner voordat het project van start ging:

Een vakantiebaantje als Zomerondernemer

Cees van Diemen is  trainer en coach voor ondernemers vanuit zijn bedrijf Small Business Rijk van Nijmegen. Cees: “Ik gaf jarenlang trainingen aan studenten en vind het leuk om opnieuw weer met jongeren te gaan werken.” Samen met collega Gijs van Dinther haalde hij het, uit Zweden afkomstige, concept naar Nijmegen en omgeving. “Het project wordt al sinds 2010 in Nederland uitgevoerd en heeft diverse prijzen gewonnen. Omdat ondernemerschap steeds belangrijker wordt, vind ik dat het veel meer gestimuleerd en begeleid zou moeten worden. Er is echt een bepaalde manier van denken voor vereist en je moet iets weten over marketing en netwerken. In de training van ZomerOndernemer gaan de jongeren naar buiten met hun idee en onderzoeken ze het draagvlak en de beste manier om hun doelgroep te bereiken. Ook doen we veel aan reflectie.”

Het project in Nijmegen wordt gesubsidieerd door onder andere TaskForce OndernemersFonds, The Economic Board,  RvN@LAB, StudieKunst, Werkbedrijf RvN, Rabobank RvN, StartUp Nijmegen, Stichting RUIS, Stichting Warmoes en Oersoep. De locaties zijn gratis beschikbaar gesteld en de gastdocenten verlenen belangeloos een bijdrage.

Cees: “Er kunnen 20 jongeren tussen 15 en 22 jaar meedoen aan ZomerOndernemer. Ze krijgen een startkapitaal van 200 euro, een driedaagse training, vier terugkomdagen en een grootse afsluiting. Hierin kunnen ze hun bedrijfsplan presenteren en daarmee meedingen naar de regionale, landelijke en uiteindelijk Europese prijs voor het beste idee. We hebben workshops van gastdocenten en bezoeken verschillende bedrijven met de deelnemers. Ook worden de jongeren gekoppeld aan een businessmaatje. De bedoeling is dat ze met een tof idee komen en hun kapitaal zodanig inzetten dat het groeit. Maar het belangrijkste vind ik dat ze leren over ondernemerschap.”

Cees vindt het leuk om er zelf ook weer van te leren. En ja, de eerste keer van een dergelijk project is natuurlijk ook gewoon heel spannend. Welk risico nemen we? Krijgen we het financieel rond? Zijn er genoeg aanmeldingen? Wordt het een succes? En hoe is de chemie in de groep? Vragen waarop Cees na de zomer positief op hoopt te kunnen antwoorden.

Voor de eerste editie van het project in Nijmegen waren al vroeg plannen voor een bouillonkwekerij, een ontwerpbureau, een nagelstudio en een adviesbureau voor sociale media. 

Vrijdag 15 augustus zwaaien de eerste ondernemers af.

Meer informatie staat op zomerondernemer.nl/rijkvannijmegen.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.