Voor de zomerstop van de Wijkkrant postte ik een column waarin ik mijn 10-jarig jubileum koppelde aan de vraag: ‘is die tien jaar wel welletjes?” Bij geen reactie zou ik zeker zijn gestopt, maar gelukkig mailden zeven mensen hun waardering voor mijn columns - dank daarvoor! - dus ik kan weer even door. (Die 10 jaar is zo belangrijk voor me, omdat ik nooit iets langer dan 9 jaar heb volgehouden, behalve mijn relatie, maar dat kan vooral aan haar liggen.)
Even een hernieuwde kennismaking bij deze herstart: Kor Goutbeek, bioloog, tuinzitter, tukker, koffiejunk, stress-kip, gefascineerd door natuur en geschiedenis, wandelaar&fietser, lijstjesfreak, vader van twee prachtzoons en trotse bewoner van het Rode Dorp.
Ik wil het komende jaar graag de positieve ontwikkelingen in onze wijk belichten op het gebied van groen en natuur. Welke initiatieven in Oost verdienen volgens jou aanmoediging? Mail me: . Ik ben ook benieuwd wat dat initiatief, zo mooi, goed of speciaal maakt voor natuur en wijk!
In Hengstdal ken ik de nodige projecten van buurtbewoners zoals de vijver bij Dierenkliniek Broerdijk, de Vlindertuin, de buurttuinen aan de Lijsterbesstraat, de moestuin aan de Vogelkersstraat en de bloemrijke graslanden op het Limosterrein. Maar ik ben ik ook benieuwd wat er in de andere zeven wijken in Oost gebeurt of welke plannen daar zijn. En er zijn immers steeds meer mogelijkheden om in eigen tuin of straat iets te doen aan biodiversiteit, met vijvers, bloeiende bermen, fruitbomen, vleermuiskasten, bijenhotels, egelhuisjes of het adopteren van boomspiegels. Op de site ‘Mijn wijkplan’ van de gemeente kan iedereen groene initiatieven indienen, daarvoor is per wijk een budget van 22.000 euro beschikbaar.
Nijmegen-Oost heeft de potentie om zijn biodiversiteit te verdubbelen en om de betrokkenheid van bewoners daarbij te vergroten. Overal in de wijk zingende zwartkoppen, fladderende vlinders, zoemende hommels, bloeiende margrieten!
Een paartje zwarte roodstaarten scharrelde rond ons huis aan het Esdoornplein. Het zijn oorspronkelijk rotsvogels, die zich aan de stedelijke bebouwing hebben aangepast, net als gierzwaluwen en huismussen. En mensen passen zich weer aan de vogels aan: we zijn ze steeds meer gaan faciliteren met voederplanken en nestkasten. De liefde komt dus van twee kanten tegenwoordig!
Reacties?