Een rubriek waarin Gottfried Erdtsieck, samen met fotograaf Marc van Kempen, onderzoekt wat er een jaar na dato is gebeurd. Uit de Wijkkrantrubriek ‘prikbordadvertenties’ van nov. 2022: “Vrijwilliger gezocht voor de bibliotheek op het Pontem College voor 2 à 3 dagdelen. Interesse?”
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad is natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje….?
Daarom ben ik, een jaar later, op bezoek bij het Pontem College, bij Bernadette Nieuwkoop die de prikbordadvertentie destijds geplaatst heeft. Bernadette is samen met Marloes Wesselingh verantwoordelijk voor de bibliotheek en beiden zijn docent NT2 (Nederlands als Tweede Taal) en klassenmentor.
Voordat we ingaan op de achtergrond van haar advertentie, wat informatie over het Pontem College. We kennen in onze wijk het Canisius College, het NSG, het Montessori College en nu is er ook, aan de Heyendaalseweg, het ‘Pontem College’?
Nieuw in Nederland
Bernadette voert mij in: “Het Pontem is een school voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die nieuw in Nederland zijn. Ze verblijven bij ons in principe twee jaar: een “instroomjaar” en een “uitstroomjaar”. Na het uitstroomjaar moeten ze voldoende kennis en vaardigheden hebben om in het Voortgezet Onderwijs of op het mbo hun weg te vervolgen. Vroeger waren we bekend als de ISK, de Internationale Schakelklas.”
Ik stel mij voor dat er grote verschillen tussen de leerlingen zijn. Hun taalvaardigheid zal niet zo veel te maken hebben met hun leeftijd. Een leerling van 13 die net in Nederland is, kan in dezelfde instroomklas komen als een nieuwkomer van 17. De indeling van de klassen is zeker niet te vergelijken met het jaarklassensysteem van een reguliere school. De klas is meer samengesteld naar de richting waar de leerlingen naar uitstromen, maar leeftijd speelt toch ook een rol.
Bernadette vervolgt: “Als ze bij het Pontem binnenkomen, worden ze in een instroomjaar geplaatst. In dat jaar krijgen de leerlingen veel NT2-lessen, maar daarnaast is er ook aandacht voor het wennen aan een Nederlandse school en de Nederlandse samenleving. De leerlingen hebben allemaal gemeen dat ze in een nieuw land zijn, dus daar gaat ook veel aandacht naar toe tijdens de lessen. Na dat instroomjaar komen ze in het tweede jaar, het uitstroomjaar, waar ik het eerder over had. Ik ben mentor van een uitstroomklas met leerlingen die na dit schooljaar op het vo instromen, richting vmbo Basis, Kader of Theoretische Leerweg. In een andere uitstroomklas zitten dan weer leerlingen van 17 of 18 jaar die op weg zijn richting roc, de Entreeopleiding of mbo niveau 2.”
De bibliotheek
Nu is het iets duidelijker wat voor een school het Pontem College is en we begrijpen: bij zo’n school hoort een bibliotheek. En dan zijn we bij de prikbordadvertentie!
Bernadette: “De advertentie was destijds succesvol: die oproep heeft twee reacties opgeleverd. Deze vrijwilligers hebben hier een aantal maanden in de bibliotheek gewerkt.” Op mijn vraag wat de werkzaamheden zoal inhielden, antwoordde een aanwezige medewerker dat dat varieert: soms samen met leerlingen lezen, soms op verzoek van een docent een specifieke taaltaak met leerlingen oefenen. Of, vanzelfsprekend, leerlingen wegwijs maken in de boekenkasten van de bibliotheek.
Bernadette: “Maar, helaas voor het Pontem, deze vrijwilligers zijn in de tussentijd om privéredenen weer vertrokken. We waren net aan het overwegen om een nieuwe oproep te plaatsen.”
Dus, beste lezer, dit artikel kan ook opgevat worden als een paginagrote prikbordadvertentie! Schroom niet voor nadere inlichtingen Bernadette () te benaderen.
——————————————-
Het Pontem College biedt een veilige leeromgeving waarin anderstalige leerlingen tussen 12-18 jaar zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste en respectvolle burgers, die volledig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. De naam, het Latijnse woord pontem, verwijst naar brug. “Hiermee geven wij aan dat wij een brug/schakel willen bieden naar het regulier onderwijs en de Nederlandse samenleving. Deze brug is gebouwd op de pijlers kennis, houding en vaardigheden.
Kennis: onze leerlingen leren zo snel mogelijk Nederlands en andere relevante vakken om zo vlot mogelijk aansluiting te krijgen bij een leerjaar en niveau in het VO of MBO die passen bij hun leervermogen, vooropleiding en leeftijd.
Houding: onze leerlingen die houding aanleren waarmee zij zich in het Nederlandse onderwijs en in de Nederlandse samenleving veilig, vertrouwd en gerespecteerd voelen.
Vaardigheden: onze leerlingen de vaardigheden bijbrengen die ze nodig hebben om zich in het Nederlandse onderwijs en in de Nederlandse samenleving veilig, vertrouwd en gerespecteerd te voelen.” (bron: pontem-college.nl)
Foto-onderschrift:
v.l.n.r. Jynx Juni, Marloes Wesselingh, Daiym Ulhana, Bernadette Nieuwkoop
----------------------
© Marc van Kempen Fotografie
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:www.marcvankempenfotografie.nl
No use allowed without permission
Online/Offline/Commercial